25. prosince 2022

Orel a červ - napsal Jan Kovalčík

Ilustrace: Hana Kovtun
Orel sezobl červa. Červa to bolí, dravec neví, co jí.

Poučení: Přemýšlejme o sobě navzájem.


Píšeme bajky inspirované Ezopem. Původní Ezopovu bajku Orlice a brouk vtipně převyprávěl Jan Werich a zajímavé je, že jsou v ní všechna Aristotelova pravidla postavená na hlavu, a přesto příběh funguje.
Werichova bajka se jmenuje O orlech a hovniválech. Ačkoliv bajky mají být krátké, tato trvá skoro patnáct minut. Poslechněte si ji zde.
Zkuste si pro zajímavost poznamenat, která všechna literární pravidla v ní Jan Werich porušil...

Níže pak najdete původní Ezopovu předlohu s názvem Orlice a brouk.




Původní Ezopova bajka s názvem Orlice a brouk, kterou nádherně převyprávěl Jan Werich...


Rozbor převyprávěné bajky Jana Wericha
Bajka napsaná je mnohem kratší než vyprávěná. Je to přesně ten případ, když dobrý autor nebo vypravěč může porušit pravidla rétoriky. Zde to opravdu nevadí, je to stále napínavé a posluchač se těší, jak to bude dál.
Pokud mám rozebrat, co vypravěč porušil a kde udělal chyby oproti běžným normám, tak je to, jak už jsem psala, délka bajky. Úvod je hodně popisný – orel plachtil, kroužil, honil se atd. popis co dělal zajíc to samé. Nemají se používat známá úsloví jako např. jako blesk. Popis stojícího broučka a jeho přirovnání k Vénovi ze vsi, holínku přes holínku a pak je tam další osoba Franta a informace o tom, o čem klábosí. Připadá mi to jako flinta na zdi a není to potřeba. I když je to podle mého vtipné. Koktání a jeho napodobování v pravopise se taky nedoporučuje psát – s hovni, s hovnivá.....
Výraz, že snědl mozek a vykloval srdce se mi nezdá vhodný (myslím, že vše vyklove a sní). Jsou tam trochu rozpory v tom, že je to všude do kopce a brouk drží nohou kuličku, aby se neskutálela. Kam? Jak se může Zeus dívat do kraje, když je mlha a není nikam vidět. Delší je taky popis toho, jak brouk shazuje další a další vejce. I mnohokrát se opakuje slovo přestal - přestal jíst, přestala plout oblaka, přestal spát, přestal.... Pomsty je tam docela hodně, prodlužuje to celou bajku. Poučení by tam stačilo jedno, ale i druhé je vtipné, o tom třetím nemluvě. Je to ale čtivé, prostě když někdo umí, tak se všechno povede a je problém něco vytýkat. Dalo mi to strašnou práci.
Bohuna Kopřivová