18. června 2020

Literární dílna na zámku Loučeň 18. - 21. června 2020

Zámek Loučeň

Čtyřdenní literární dílna na zámku Loučeň dnes začíná a první příspěvky o životě na zámku už máme napsané. A nikoliv do šuplíčku. Průvodci je využijí při prohlídkách Loučně. Každý proto dostal ke zpracování jiné "zámecké" téma a vymýšlí historky ze života knížecího rodu Thurn-Taxisů, kteří obývali zámek Loučeň i blízké Mcely. Je to kraj Bedřicha Smetany, pobýval tu i básník Rilke. Na blízkém vrchu Chotuc žili Keltové i první Slované, ve Mcelích se zjevila třem děvčátkům v 19. století Panna Marie. Zdejší šlechta investovala do cukrovarnictví, do poštovních služeb, dostavníků a posléze i začínající automobilky Laurin & Klement. Tady vznikl první fotbalový klub v Čechách.

Začínáme v podvečer. Po příjezdu se nejdřív všichni ubytují, rezervaci na jména máme v zámeckém hotelu Maxmilian. Společně se sejdeme v 18 hodin.
Sraz je před zámkem a vyrazíme do zahrady.
Zámek si prohlédneme o den později, neboť hned první večer nás po jídle čeká povídání s milým hostem - hercem a šumným architektem Davidem Vávrou.

Sklepák David Vávra
Náš host je vskutku renesanční osobností, která má neuvěřitelně široký okruh zájmů - od hraní v divadle Sklep a úžasných televizních pořadů o architektuře přes obrázky a koláže až po sport na velmi vysoké úrovni (fotbal, hokej, kolo, lyže, běžky).
S pátek a v sobotu odpoledne se skupiny vystřídají ve výletech po malebném okolí Svatojiřského lesa.
Budeme pracovat ve dvou skupinách se čtyřmi lektory tvůrčího psaní (Dana Emingerová, Yakeen, Věra Staňková, Petr Holub), včetně krátké užitečné výuky divadelní rétoriky s Janou Vaňkovou při prezentaci dialogů.
První skupina nejpokročilejších už si přiveze hotový příspěvek s sebou a bude ho pilovat od pátečního dopoledne.
Druhá skupina má za úkol prostudovat základní loučenské informace i zaslané podklady k individuálním povídkám a své příběhy bude psát až na místě.
Dana Emingerová a lektoři Věra Staňková, Yakeen, Jana Vaňková a Petr Holub