25. července 2019

Typologie potenciálních zákazníků pro kurz psaní - napsali Aleš Vlček a Petra Soukupová

Nadšený sebevzdělávač

Karel je třicátník, Středočech a nadšený sebevzdělávač.
Do Prahy přišel za lepší prací, ale zatím nic takového nenašel. Zkusil už leccos – jezdil kamionem, prodával pojištění po telefonu, jako zahradník zkrášloval Prahu tulipány a dělal obchodního zástupce pro počítačové hry. Zajímá ho spousta věcí, ale u ničeho nevydrží dlouho.
Teď má období kurzů. Věří, že sebevzdělávání je snadná cesta, jak najít sám sebe a to, co ho v životě bude bavit. 

Každý druhý víkend míří na kurz. Nejlépe dvoudenní a pokud možno kreativní. Minulý týden se učil kreslit pravou hemisférou, předtím renovoval nábytek, vyráběl domácí kompostér a teď se těší na kurz kreativního psaní. Bylo by fajn být spisovatel - pracovat na volné noze, občas něco napsat, dát rozhovor do časopisu, nechat si uspořádat autogramiádu a zkásnout pěkný balík. Navíc by dokázal Anetě, která ho nechala, že není žádný ňouma.  
A když ani psaní nevyjde, má v záloze Akademii soběstačnosti. Tam se naučí, jak žít bez peněz a mimo systém.
(Veronika a Martin)



Saša Veliký
Segment Top management
Motto: vzpurný suchar

Typický muž ve středním věku. Vyrostl na vesnici, ale studium a kariéru buduje v Praze, kde vidí svoji příležitost. Kariéře a práci obětoval všechno. Dokonce svoje 45. narozeniny oslavil v práci.
Dnes si již připouští, že by se měl více věnovat své rodině, i přesto mu práce zabírá spoustu času.
Termíny jako brainstorming, meeting nebo benchmarking vytlačily běžná slova z jeho slovníku.
Svůj den se snaží využít maximálně efektivně. Vstává v 5 ráno, a jako první vyřeší emaily. Telecall stihne v autě, když veze děti do školy.
V kanceláři jede maraton jednoho meetingu za druhým až do pozdního večera. Na ženu a děti zůstávají víkendy.
Za 20 let se naučil psát business styl, je mistrem management summary. Důležitá je rychlost, výstižnost a věcnost.
Poslední román přečetl na střední škole v rámci povinně četby. Dnes nacházejí v jeho knihovně místo businessové tituly.
Kurz je pro něj samozřejmě pod jeho úroveň. Přece se nenechá nikým poučovat za 20 let praxe. Ještě k tomu to trvá celé dopoledne. Kdy má navíc psát úkoly?
Ale pro jeho zaměstnance je kurz ideál, aspoň se naučí psát jako on.
(Aleš a Petra)




Romantická Romana
Romana je 30 let mladá žena z krajského města, nezadaná a bez dětí. Ráda jezdí na kole a cvičí jógu. Snaží se o mentální a fyzickou rovnováhu, protože má momentálně náročný život.
Pracuje jako asistentka s častými přesčasy.
Na kurz psaní šla, protože si chce splnit svůj životní sen, že bude dělat něco, co má smysl. Už od mala psala povídky a básničky, ale vždy jen do šuplíku.
Před časem se rozhodla, že chce psát pro veřejnost, že určitě má talent, ale uvědomuje si, že se potřebuje v pravidlech tvůrčího psaní zdokonalit.
Romana je ten typ lidí, co si myslí, že je psaní náročné, ale že to zvládne, je přesvědčená o svém talentu. Její nejoblíbenější žánr jsou romantické příběhy, zejména od autorky Rosamunde Pilcher.
Proto vždy, když píše, tak se romanticky zasní, a její příběhy působí jako naivní čekání na prince na bílém koni a tím zcela ztrácí dějovou linku a text je pro čtenáře příliš nesrozumitelný.
Pro Romanu by byl vhodný kurz pro věčné začátečníky, kde se dobře naučí základy tvůrčího psaní a nebude odbíhat do linií vedlejšího děje.
(Jirka a Nina)





Dělník
Dělníci nevnímají psaní jako svoji prioritu, jelikož při rutinní práci u pásu toho mnoho nenapíší. K psaní se dostávají jen ve výjimečných případech, typicky když píši SMS, že zaspali nebo jsou nemocní. Další jejich psací aktivitou je objednávání obědů a podávání výpovědí.
Dělníci nejsou ke kurzu příliš motivovaní, jelikož jejich psací schopnosti jim k tomuto bohatě stačí. Přestože, že se mezi najde i jedinec, který sní o kariéře spisovatele, hrozí riziko, že většina bude považovat kurz za nadbytečný.
Kurz se může stát relevantní ve chvíli, kdy by se jeho přínos bude orientovat na jejich soukromý život a jejich koníčky. Typický dělník je rád expertem na jakékoli téma na fotbalové trenérství, vnitrostátní i mezinárodní politiku, vaření, rybaření, chalupaření a kutilství. Ve volném čase rád diskutuje s ostatními štamgasty o těchto tématech.
Doporučujeme kurzy pro tento segment udělat povinné, jinak nenaleznou motivaci se jej zúčastnit a budou se raději věnovat svým pracovním činnostem.
(Richard a Eliška)