27. května 2019

Večer autorského čtení v divadle Za hradbami - napsala Věra Staňková


Od loňského jara zažilo Brno čtyři víkendové kurzy tvůrčího psaní s Danou Emingerovou. Jak se ukázalo, v každém z nich Dana objevila několik talentovaných psavců.
Ti se nyní rozhodli vybrousit své příběhy jako diamanty a přečíst je v sobotu 25. května na prvním brněnském večeru autorského čtení v divadle Za hradbami. Představilo se jedenáct autorů, o hudební doprovod se zasloužila jazzová legenda – kytarista, skladatel a hudební pedagog Milan Kašuba.
Úvod večera věnovala Dana Emingerová Arnoštu Lustigovi a vzpomínce na atmosféru jeho kurzů v pražském divadle Dobeška.

Prvního bloku povídek na téma ženy a muži z vážného i veselého pohledu se zhostili Yakeen J. Helus, Zdenka Součková, Monika Tesařová, Zuzana Fajmonová a básněmi jej zakončil Tomáš Sedláček.
Mnohé napovídají už samotné názvy příspěvků – Musím moji ženu manipulovat, protože ona to chce, Láska skrze kalhotky, Dovolená či Jolana a chodba z bílých kachliček. Téma vztahů pak vystřídaly cestovatelské zážitky, kdy Věra Staňková zavedla posluchače do Provence ke hrobu francouzského herce Gerarda Philipa, Hana Toufarová do americké divočiny za největší sekvojí – Generálem Shermanem a Yakeen dokonce na cestu kolem světa, kdy své vyprávění zakončil barvitou vzpomínkou na gastronomický zážitek z Laosu. Návštěvníci obdrželi jako dárek výtisk časopisu National Geographic jako symbolickou pozvánku na kurzy psaní cestopisů, které právě tento světově známý časopis pořádá v Praze ve spolupráci s Danou Emingerovou.
V druhé části programu nahlédli návštěvníci do tvůrčí kuchyně v rámci literárních kurzů a poslechli si několik krátkých příběhů, které vznikly jako cvičení na téma „zasaďte literárně známou, historickou či pohádkovou postavu do současnosti“. Zdenka Součková se tak vypravila na cestu pouští s CK Mojžíš, Věra Staňková v příběhu Časy se mění nabídla povídku o příjezdu babičky ke své dceři a Jana Bednářová zasadila hrdiny pohádky O červené Karkulce do současného příběhu O růžové Karle, odehrávajícím se v tzv. brněnském Bronxu. Poté Yakeen nabídl ochutnávku povídek pro děti o Stamichmanovi, duchu Králického Sněžníku, ze série příběhů, které zdobí naučnou stezku v Dolní Moravě.
Na závěr Jana Bednářová spolu s Věrou Zástěrovou Sasínkovou přiblížily práci Martina Tomáška, kluka na vozíku, který ve svém domácím prostředí píše jedním prstem na tabletu svoje povídky.
Speciálními hosty večera byly sportovní legendy, bývalé moderní gymnastky a také baletky Státního divadla v Brně Sestry Machatovy. O dvojčatech, která v loňském roce oslavila osmdesátku, napsala biografickou knihu Věra Staňková. Machatky také na místě vyzpovídala – mluvily nejen o knize, ale i o sportu, přístupu k životu a samozřejmě o knihách.
Závěr večera patřil povídkovému bloku „Ze života…“, kdy Veronika IJsselstijn psala o letním štěstí v neštěstí, Petra Kišová přiblížila myšlenkové pochody šestileté holčičky, která se rozhodla po vzoru padouchů z televizních detektivek ukrást v obchodě sladkosti, Zdenka Součková rozveselila publikum svým vánočním příběhem o tom, co dělat s půlkou netopýra 23. prosince a Dana Emingerová se podělila o svůj příběh lásky z Jižní Afriky.