17. ledna 2019

Balonová záložna – napsala Martina Švecová

Rozbalila jsem opatrně další dárek. Co si na mě mí blízcí nachystali? A vida, z krabičky na mě vykoukl vytoužený zážitek – let balonem.
„Vhodný termín si prosím vyberte na naší webové stránce a registrujte se pomocí uvedeného čísla voucheru.“ Hned následující den se poslušně řídím uvedenými instrukcemi. 15. června z Konopiště zní skvěle. To budou panoramata!
„Meteorologická předpověď na dnešní večer nezní bohužel příliš příznivě,“ slyším 15. června z mobilu hlas zdrceného pilota.
Nevadí, je to přece ohleduplné, že panu pilotovi záleží na našem bezpečí a hloubce prožitku. Vyčkáme tedy na příznivější podmínky. Bohužel ale ani rozptylové podmínky následujících čtyř letních a podzimních termínů nepřipadaly panu pilotovi hodny našich zážitků.
Zima sama balonovému létání příliš nepřeje, proto se k této své nové kratochvíli navracím znovu následující jaro. Ale copak to na mě vyskočilo z mailu: „Platnost Vašeho poukazu vypršela a Vámi vybraný termín byl stornován.“
Firemní koordinátorka letů se se mnou odmítá na toto téma bavit. „Když Vám propadne lístek na vlak, tak už vám ho taky nikdo neprodlouží,“ zní její hlavní a konečný argument. Rozlícená na nejvyšší míru vypátrám e-mailový kontakt přímo na majitele společnosti. Na emocemi nabitý dopis naštěstí reaguje požadovaným způsobem a velkoryse mi věnuje dalších šest měsíců honby za balonem.
Od té chvíle se zase nahlašuji na volné a dostupné lety, a oni mi je pak pár hodin před startem zarputile ruší. Buďto se jim nezamlouvá vítr nebo mraky či déšť. 24. srpna jsem s dětmi již nachystaná na cestu do Plzně. Pár minut před odjezdem mi přijde SMS se stručnou zprávou: „Zhruba od 15 hodin je na západě předpovídán déšť.“ Aj aj, že by chtěli udělat radost alespoň zahrádkářům? Jdu tedy hledat nový termín pro vydatné deště, silný vítr a špatnou viditelnost.
Babí léto na Karlštejně, to bude vyhlídka. Bohužel, počasí si myslelo něco jiného. Tentokrát skutečně nezpochybnitelná větrná smršť na velkém území ČR. Další domnělé či skutečné meteorologické výkyvy jsem naplánovala na 19. 10. v okolí Plzně. A skutečně, ani tehdy se pilotovi podmínky nezamlouvaly – zase nic. A tak bojuji dál a dál. Už ani nevím, kolik přesně těch termínů bylo, něco kolem deseti.
Zážitky to skutečně jsou, ale úplně jiného kalibru, než jsem původně očekávala. Přivedly mě však k jedné hříšné myšlence.
Tato firma již přes dva roky disponuje třemi a půl tisíci korunami, které jí v dobré víře zaslali mí blízcí. Mají a měli zástupci firmy někdy v úmyslu přislíbený let realizovat? Nebo si jen založili kampeličku, ze které si své peníze ovšem nikdo nemůže vybrat zpět? Chytře napsané obchodní podmínky jsou nastavené tak, že peníze se nevrací a po nějaké době, kdy skončí platnost poukazu, už ani přislíbenou službu nemusí poskytnout. Kolik lidí má ve svém běžném životě čas a kapacity, věnovat se každý měsíc výběru termínu na let balonem, a to po dobu téměř čtyř let?! To, co mělo být původně příjemným rozptýlením, se mění v řeholi.
A peníze v balonové záložně přibývají…





















První verze:
Rozbalila jsem opatrně další dárek. Na oslavu mých 40-tin se sešlo přes třicet přátel a příbuzných. Na dárky si moc nepotrpím. Nerada shromažďuji věci, které skutečně nepotřebuji, ale zážitky jsou fajn. A jeden takový na mě právě vykoukl z rozbalené krabičky – let balonem.
„Vhodný termín si prosím vyberte na naší webové stránce a registrujte se pomocí uvedeného čísla voucheru.“ Hned následující den se poslušně řídím uvedenými instrukcemi. 15. června z Konopiště zní skvěle, to budou panoramata! 
„Meteorologická předpověď na dnešní večer nezní bohužel příliš příznivě“ slyším 15. června z mobilu hlas zdrceného pilota. Nevadí, je to přece ohleduplné, že panu pilotovi záleží na maximalizaci našeho prožitku a vyčká tedy na příznivější podmínky. Bohužel ale ani rozptylové podmínky následujících čtyřech letních a časně podzimní termínů nepřipadaly panu pilotovi hodny našich zážitků. 
Zima sama balonovému létaní příliš nepřeje proto se k této své nové kratochvíli navracím znovu následující jaro. Ale copak to na mě vyskočilo z mail – „Platnost vašeho poukazu vypršela a vámi vybraný termín byl stornován.“ Firemní koordinátorka letů se se mnou odmítá na toto téma bavit. „Když vám propadne lístek na vlak, tak už vám ho taky nikdo neprodlouží.“ zní její hlavní a konečný argument. Rozlícená na nejvyšší míru vypátrám e-mailový kontakt přímo na majitele společnosti. Na emocemi nabitý dopis naštěstí reaguje požadovaným způsobem a velkoryse mi věnuje dalších 6 měsíců honby za balonem.  
Od té chvíle se zase nahlašuji na volné a dostupné lety a oni mi je pak pár hodin před startem zarputile ruší. Buďto se jim nezamlouvá vítr nebo mraky nebo déšť. Dá se říct, že když chci v nastalém extrémně suchém létě někde zajistit déšť, přihlásím se tam na let balonem.
24. srpna jsem s dětmi již nachystaná na cestu do Plzně. Pár minut před odjezdem mi přijde SMS-ka se stručnou zprávou, že zhruba od 15 hod. je na západě předpovídám déšť. Tak jsem potěšila alespoň zahrádkáře a jdu hledat nový termín pro vydatné deště, silný vítr a špatnou viditelnost. 
Babí léto na Karlštejně, to bude vyhlídka. Bohužel počasí si myslelo něco jiného. Taková větrná smršť jenom proto, že jsem se chtěla v neděli večer proletět balonem? Začínám vážně uvažovat o tom, že si ten voucher nechám dobrovolně stornovat. Kvůli svému rozmaru ohrožovat takovým způsobem své spoluobčany na zdraví a majetku, mi připadá nemorální. 
Pokud nedojde ke zrušení mého poukazu, lze další výrazné meteorologické výkyvy očekávat 19.října, zejména v okolí Plzně. Ale ani tehdy se pilotovi podmínky nezamlouvaly – zase nic. A tak bojuji dál a dál. Už ani nevím kolik přesně těch termínů bylo, něco kolem 10. 
Zážitky to rozhodně jsou, ale úplně jiného kalibru, než jsem původně očekávala a tak mě přivedly ke hříšné myšlence. 
Tato firma již přes dva roky disponuje třemi a půl tisíci korunami, které jí v dobré víře zaplatili mí blízcí. Mají a měli zástupci firmy někdy v úmyslu přislíbený let skutečně realizovat? Nebo si jen založili kampeličku, ze které si své peníze ovšem nikdo nemůže vybrat zpět? Chytře napsané obchodní podmínky jsou nastavené tak, že peníze se nevrací a po nějaké době, kdy skončí platnost poukazu, už ani přislíbenou službu nemusí poskytnout. Kolik lidí má ve svém běžném životě čas a kapacity věnovat se každý měsíc výběru termínu na let balonem, po dobu několika let. To co mělo být původně příjemným rozptýlením se mění v řeholi. A nevratné peníze v balonové záložně přibývají…