31. ledna 2018

Stamichman a slon - napsala Monika Urbášková

Aleš Matějíček
V dávných, pradávných dobách, kdy krajinou nevedly asfaltové cesty, ale jen skromné stezky pro koňský povoz, navštívili Stamichmana potulní kejklíři ze vzdálené země. Slyšeli o Mléčném prameni, který každému, kdo se v něm umyje, přinese věčné mládí, krásu a nesmrtelnost.
„Ale jděte, kdo to jakživ slyšel, zázračný pramen! A ještě tady u nás v horách,“ vrtěl hlavou Stamichman.
„Odměna tě nemine, horský duchu,“ odvětil kejklíř. „Dostaneš slůně, co nosí štěstí,“ vysvětloval.
Stamichmana najednou napadlo, že nejen jemu, ale celému pohoří a lidem, kteří tady odnepaměti žili v těžkých podmínkách, by trochu toho štěstí neuškodilo. Dlouhé zimy, suchá léta, špatná úroda… Jenže jak živého slona od kejklířů získat?! Mléčný pramen byl sice krásný, ale život neprodlužoval. A tak to Stamichman navlékl jinak.
„Dobře,“ řekl a pozval hosty na návštěvu do své sluje, kde to vonělo bylinkami sušenými nad pecí. „Udělejte si pohodlí a já zatím připravím nápoj z Mléčného pramene,“ mrknul na hosty Stamichman. Pak odvalil kámen, který vedl do nejzazší temné chodby jeskyně, kde měl schované sudy s hanušovickým pivem. Za chvíli se vrátil se džbánem zlatavého moku s bílou pěnou. Ani jeden z kejklířů nepochyboval, že je to nápoj z Mléčného potoka. Brzy se všichni smáli, zpívali, tančili a bavili se: „Stamichmane, dostaneš našeho slona! Zasloužíš si ho, protože smích a dobrá nálada opravdu prodlužují život. My jsme věděli, že Mléčný pramen dělá zázraky.“ Od té doby má Stamichman na Králickém Sněžníku slůně. Stalo se symbolem kraje a každý, kdo k němu dojde a pohladí si ho, může si něco přát.


---------------------------------------------------------------------------------

Otázka:

Víte, proč je slon symbolem Králického Sněžníku?
Ve vrcholové části Králického Sněžníku stojí žulová plastika slona.. V roce 1932 ji tu postavil jako svůj symbol německý umělecký spolek Jescher. Scházel se pod vrcholem Králického Sněžníku na Lichtensteinově chatě, která byla spolu s rozhlednou v 70. letech stržena.



Historická fotografie vrcholu Králického Sněžníku s rozhlednou a Lichtensteinovou chatou.