31. prosince 2017

Ouška mateří - napsala Helena Bylinářka

Jako dítěti mi nikdo nevysvětlil, co je to douška… takže jsem si dlouho myslela, že mateřídouška je něco jako mamince do ouška… nicméně jsem mateřídoušku v lásce neměla, kvůli té Erbenově sirotčí básni… Ale…
Na první pohled křehká až éterická rostlinka mě již mnoho let znovu a znovu překvapuje svou neuvěřitelnou silou. Je stejně nenápadná, samozřejmá a přece neuvěřitelně pevná a vytvalá – jako pravá a přirozená mateřská láska.
Až na procházce najdete koberec kvetoucí mateřídoušky, nejprve přinuťte včelky a broučky, aby odletěli, a pak se na ten koberec položte. Nebojte se, mateřídoušku jen tak něco nezlomí… Zavřete oči a zhluboka dýchejte.
Děti mají rády hru na vlastní kino; a tohle je ta pravá chvíle: řekněte jim, ať zavřou oči a nechají přicházet příběhy. Před zavřenýma očima se jim spustí jejich vlastní film… Cesta domů pak uteče velmi rychle, protože každý chce svůj film převyprávět ostatním.
Pokud má Vaše dítě průduškové problémy, můžete si na voňavém koberci zahrát ještě další hru: položte si všichni na břicho kamínek, plyšáka, který musel jít na výlet nutně s vámi, nebo klidně jablíčko, které máte k svačině. A svezte ho na břiše… Vtip je v tom, že dítě je nuceno dýchat do bříška, nejen do hrudníku, takže dech se prohloubí… A pokud si zacvičí celá rodina, je u toho navíc fůra legrace.
Jestli si budete trhat mateřídoušku na sušení, pozor na kořínky!
Mateřídouška patří do rodu tymiánů. Čaj působí na uvolňování hlenů při suchém kašli, také proti průjmu a křečím v břiše. Prohřívá a prokrvuje. Mateřídouškové koupele velmi prospívají dětem s opožděným vývojem a neduživým houžvičkám ☺ / i těm dospělým/.
Mateřídouškový sirup vyrobíte tak, že čerstvou mateřídoušku zasypete třtinovým cukrem, po vrstvách. A necháte stát 14 dní na slunci. Pokud se silice do cukru špatně uvolňují, přikápněte pár kapek alkoholu. Po 2 týdnech přecedíte a uložíte v lednici. U nás to nepřevařujeme, i když některé recepty to tak uvádějí.
Mateřídoušku lze přidat do bylinkových octů i olejů.
A pro pohodu dospělých – zkuste si svařit červené víno s mateřídouškou a anýzem /víno zahřát pod bod varu, přidat mateřídoušku a anýz a nechat stát 10 min pod pokličkou. Lze dochutit citronem a medem./ Tento nápoj velmi dobře čistí krev a dodává životní energii. No prostě, Erben, Neerben – mateřídouška je moje hvězda!