20. října 2016

Kurz kreativního psaní: vysvětlení školnímu dítěti - napsal Josef Prokopec

O čem je kurz kreativního psaní. Co to znamená. Co mi to přinese.
Kurz kreativního psaní zní vznešeně. Ptáš se, proč dospělí chodí na kurzy, kde se učí psát? Vždyť psát se měli naučit již ve škole?! 
V kurzu se však neučíme psát, jak se učíte ve škole. Tj. kde se píše správně tvrdé a měkké i, kde má být s a z, jak a kam vložit čárku. Tyto znalosti již návštěvník kurzu musí mít. A díky tomu, že je má, se pak nevěnuje gramatice, ale tomu, co píše.

Kurz vede známá spisovatelka – Dana Emingerová, která napsala spoustu knížek, článků do časopisů a novin a čerpá ze zkušeností slavného spisovatele Arnošta Lustiga.
Vraťme se k položené otázce „Co znamená, tomu, co píše?“
Na kurzu se učíme, jak má vypadat správně napsaný příběh nebo článek. Příběh musí čtenáře zaujmout. Není vždy nutné, aby popisoval skutečnou realitu, ale musí chytnout čtenáře, který danému příběhu uvěří. Každý příběh se skládá ze základních částí – začátek, prostředek a konec. Začátek popisuje postavy či prostředí, prostředek popisuje děj příběhu, a konec daný příběh uzavře.
V příběhu je potřeba vedle popisu prostředí a děje využít tzv. přímé řeči. To je rozhovor postav tak, jako když mluví spolu dva kamarádi.
Každý se může stát spisovatelem, je důležité dodržovat určitá pravidla ve psaní příběhu. A tento kurz každého naučí přemýšlet nad tím, jak správně napsat příběh tak, aby jej čtenáři s chutí přečetli.