12. května 2024

Roztěkaný čáp - Marina Laznik

Nedávno prostřeleného čápa našli i v Polsku.
Kdesi ve střední Africe zrovna jeden čáp odlétal domů. Zrovna ale nedával pozor a byl střelen šípem do krku. Čáp celý polekaný rychle letěl dál. Jeho poranění nebyla tak závažná, a proto zvládl cestu až domů. Když už začínal poznávat okolní krajinu, zase se přestal soustředit a zaradoval se: ,,Jupí, hurá, jsem doma!" No, a v tu ránu ho zastřelil lovec.

Poučení: Lidé poté podle šípu vyzkoumali, že tyto čápi migrují z Afriky.









V dnešní době je těžké uvěřit, že lidé si kdysi neuvědomili, že ptáci migrují. Bizarní teorie zahrnovaly: ptáci hibernují na dně oceánů nebo se dokonce mění na myši, proto mizí z naší krajiny. Ale v roce 1822, poblíž německé vesnice Klütz, byl nalezen neuvěřitelný jev: čáp, který měl ve svém krku zapíchnutý šíp vyskytující se pouze v střední Africe. Tento Pfeilstorch neboli „čáp šípů“ byl prvním z několika exemplářů nalezených v Evropě se šípy zapíchnutými ve svých tělech, což dokazovalo, že ptáci migrují na velké vzdálenosti mezi hnízdišti a zimovišti. Zdroj: birdwatching.cz

















































Zaditovaná verze:
Odkudsi z Afriky jeden čáp odlétal na letní hnízdo do Evropy. Zrovna ale nedával pozor, a tak ho střelil masajský bojovník šípem do krku. Čáp byl sice propíchnutý, ale jeho poranění nebyla závažná, takže dlouhou cestu zvládl. 
Když začínal poznávat okolní krajinu, radoval se: ,,Jupí, hurá, jsem doma!" 
No, a zase se přestal sousředit, takže ho zastřelil německý myslivec.

Poučení: Ornitologové podle zbytku masajského šípu v ptákově těle vyzkoumali, že čápi migrují z Afriky.