11. května 2024

Pra(podivný) člověk - napsala Kateřina Surmová

Policie obdržela množství stížností a upozornění na aktivity neznámého muže, pohybujícího se dnes od brzkých ranních hodin na hlavní třídě.
Občané zaznamenali jeho podivný vzhled i chování. Muž, „oblečený“ v cárech potrhaných kožešin, se potácel z jedné strany ulice na druhou, nevšímaje si provozu. Přibližoval se ke skupinkám lidí na které nesrozumitelně halekal. Lezl do ohraněných stavebních výkopů, kde zdánlivě něco horlivě hledal. Tancoval kolem pouličních lamp.
Dotyčný nereagoval na verbální vybízení, aby přestal, na to fyzické odpovídal agresivními zvuky a posunky. 
„Nezní to ani jako žádný specifický jazyk,“ tvrdí prof. PhDr. Bohumil Oliva z ústavu jazykovědy. „Řekl bych, že jedinec je místní, pouze… indisponovaný co se týče vyjadřování…“
Mužův obličej měl být zarostlý a tudíž bylo pro svědky těžké určit jeho věk. Jeho jméno a okupace je taktéž neznámá. Policie předpokládá, že je muž buďto pod vlivem alkoholu nebo drog nebo obojího.
Na internetu se objevuje stále více videí zaznamenávajících jeho počínání. Videa rychle sbírají shlédnutí a tedy i pozornost médií.
V jednom z nich je muž viděn, jak přeskakuje ze stromu na strom. Vzápětí, když se spustí siréna zpoza rohu přijíždějícího hasičského auta, seskočí na krajník a prchá se zacpanýma ušima změtí stojících aut.
Na jiném videu se nadšeně rozbíhá hlavou proti poutači na tramvajové zastávce, evidentně v přesvědčení, že les na fotografii reklamy je skutečný.
Lidé na sítích mají rozličné názory.

„Podle mě je to zase nějakej uměleckej projekt. Nějakej manifest či co.“
– Josef František (74), nakvašený penzista

„No, nevím, kdo to je, ale je to týpek. Prostě chábr!“
– Pavel (17), místní středoškolák

Odpoledne muž v parku pobuřoval pejskaře, když se snažil na jejich mazlíčky skočit ze zálohy či po nich dokonce házet zašpičatělými větvemi.
„Normálně s klackem na nás vyběhl, magor, a jak na té olympiádě, švih, hodil to po nás, no já jsem se málem...“ nechala se slyšet jedna s postižených pejskařek, paní Květa. 
Naštěstí nikdo nepřišel k fyzické újmě. Stejné se ovšem nedá říct o újmě psychické. Mnozí měšťané vyhledali akutní lékařskou pomoc v návaznosti na utrpěný šok.
Policisté muže odchytili po 8. hodině večerní ve skateparku, kde si pod jednou rampou zařídil ležoviště a zřejmě i rampu - majetek města - opatřil ne zcela nepovedeným graffiti. 
„Bylo to skoro jak takový tý jeskynní malby v pravěku, žejo!“ komentoval jeden ze strážníků kolorit a námět graffiti. Video-záznam zásahové akce je nyní k dostání na facebooku policie města Plzně.



Zadání: 
Vyberte nějakou známou historickou literární postavu a dosaďte ji do přítomnosti. 


Krátké shrnutí příběhu (pro producenta):
„Policie i veřejnost reagují na pračlověka, který se zničehonic objeví na plzeňské hlavní třídě.“