5. února 2024

Úplně banální piknik - napsala Vendula Beaujouan Langová

„Jessica je unikát! Musíte ji vidět!“ rozhazuje rukama naše bytná při snídani v Hoedspruitu - městě na západním okraji jihoafrického národního parku Kruger - a za zády jí chroupe čerstvou mrkev divočák.
Vydáváme se přes Mdlazi do usedlosti Tonieho Jouberta, kde Jessica přebývá. Na odpočivadlech podél silnice míjíme shluky námezdních dělníků. Dodávky je vestoje na korbách odvážejí do okolních ovocných sadů a na plantáže. Na zdích zemědělských podniků čteme Southhampton, Bavaria, Venezia. Poté zahneme na prašnou cestu místy vystlanou šotolinou a před kapotu nám zpoza citroníků vyskočí našedlá opice. Podle jejích rozčílených gest hádám na babuána. Sjíždíme pomalu k Blyde River a začínáme se bát. Hroši mají totiž pověst jednoho z nejnebezpečnějších zvířat v Africe a ročně jejich agresivní útoky nepřežije 500 lidí. A Jessica je třiadvacetiletá hrošice, kterou budeme podle všeho krmit.

Zadání: napište o obyčejných věcech, banalitách na cestách podle Jana Pokorného.

Tonie nás přivítá v rangerském oblečení a naboso. Usadí nás u dřevěného mola na břehu řeky a vypráví o své chráněnce: „Jessicu jsem našel při záplavách v roce 2000 na břehu Blyde River jako právě narozené mládě. Byla strašně slabá a ve volné přírodě by nepřežila. Krmili jsme ji s Shirley, mou ženou, mlékem a spala v teplé posteli. Tak jsme si ji ochočili. Necháváme ji žít na polosvobodě. Někdy se prochází po domě jako člen rodiny a jindy se vydává po proudu řeky za ostatními hrochy.“ Jessica se zrovna vynoří. Při pohledu na její zakrslé tělo si neodpustím otázku: „Není o něco menší než běžní dospělí jedinci?“ 
Tonie na ni mrkne a pokývá hlavou: „Jessica váží kolem 1,2 tuny, moc nevyrostla. Problémy nastanou, když čeká mládě. Právě před měsícem o jedno přišla, ve stejný den, kdy zemřela má Shirley“, hlas se mu náhle zachvěje. 
„Víte co, podívejte se nejdřív na dokument BBC a já přinesu žrádlo pro Jessicu a jejího hrošího kamaráda.“ 
„Jakého kamaráda?“ divím se, že je tu ještě jeden hroch. 
„Boye. Našli jsme ho před jedenácti lety po bouři.“
Jessica s Boyem zatím pospávají ve vodě, jen každých pět minut vystrčí svou hlavu nad hladinu, aby se nadechli.

Tonie se vrací s velkými láhvemi čaje a s nakrájenými kusy jablek. 
„Jessica si oblíbila čaj rooibos a vypije ho 20 litrů denně. Jinak žere trávu a spoustu zeleniny a ovoce. Nejradši se válí v řece a čeká, že ji ostatní nakrmí. Pojďte sem dolů, jdeme na to!“ 
Opatrně sestoupíme na okraj mola. Tonie pokyne a Jessica i Boy připlavou k němu a svou rozevřenou tlamu zapřou o prkna. 
„Nejprve se dotknete kouskem jídla zvenčí jejich horní části čumáku a pak jim ho vložíte hluboko do tlamy,“ předvádí, jak na to, a podává nám krabici s nakrájenými jablky. 
Jasně, takže nahoru a potom do tlamy mezi vyceněné tesáky. Trochu se mi třese ruka a tak vhazuji první sousto příliš prudce. Uleví se mi, že se hroch nezadusil. Za podpory ostatních ubírám na rychlosti, ruku vsunu hlouběji až na konec růžového masitého jazyka a užívám si pohled do obří hroší tlamy. Hlavně, ať ji s mojí paží nesevře mezi svá mohutná ostrá zubiska! Naštěstí je krotičká. 
„A teď si Jessie dá dva litry čaje!“ vyzve nás její opatrovatel. Hrošice se vyhoupne předními tlapami na náplavku a těší se. Nakloním jí do tlamy láhev s nasazeným gumovým dudlíkem a ona saje jako mimino. Nikdy jsem nepomyslela, že bych mohla napájet dospělého hrocha slazeným čajem ze sací láhve.

Jessica i Boy po vydatném obědě spokojeně mručí a ukazují pyšně svůj chrup. Že by se smáli? Tonie mi pokyne, ať se k Jessie přiblížím, že by ráda pusu od ženy, jak byla zvyklá s Shriley. Ostýchám se k tomu nevzhlednému stvoření zapáchajícímu bahnem přitisknout rty, ale přesvědčuje mě dál. Nakonec kapituluji a za přívětivost jí vtisknu malý polibek do vousů. Brrr, má hroší kůži.

Po rozloučení sjíždíme po proudu řeky Blyde - podél sadů a polí, kde na poledním slunci pracují námezdníci a kolem se pase dobytek, - až k místu, kde se zrodil Jessičin příběh.

U soutoku Blyde River s Treur River jej však ve scenérii Burke´s Luck Potholes opustíme neb se tam rozbíhá příběh jiný, voortrekkerů a zlatokopů osidlujících kraj Sabie.