23. února 2024

Bezpečnost nade vše - napsala Alexandra Safi Narwa

"Paní, na tenhle kolotoč vy nesmíte! To byste nám ho strhla. Neumíte číst?" okřikuje mě snědý majitel řetízkáče.
"Babi, ale já tam sám nechci. Bojím se." pofňukává vnouček a vzdaluje se od kolotoče.
"Prosím vás, a opravdu bych tam s ním nemohla? On se tolik těšil," snažím se obměkčit chlapa.
Prohlídne si mě nadřazeně od hlavy k patě, škodolibě se usměje a už vím, že mi to nedaruje.
"Paninko, proto máme pravidla. No já si je nevymyslel. Viděla jste se někdy naposledy v zrcadle? Tak asi víte, že nějaká ta dieta by se vám hodila. A i při vaší výšce, zcela jistě vidím, že překračujete váhu 90 kilo. To byste nám ten kolotoč ztrhla," haleká nahlas a snaží se od ostatních lidí získat souhlas.
"Bezpečnost nade vše!" kývá přitom dúležitě.
"Aha," sotva hlesnu a odcházím potupně jako zpráskaný pes před zraky ostatních kolotoče chtivých lidí. Velryba v širém moři to má jednodušší, než já na souši.
Že se bude někdo bavit o mé váze v lunaparku, jsem si nemyslela. že mi nadávali v dětství do válečku, to se ještě dalo pochopit. Ale teď když už jsem ve věku matrony, toho jsem se nenadála.
Kdybych byla hnusná,a rasistka, tak bych se mohla chlapíka ptát, jak mu šla fyzika, jaké další míry a váhy zná. Nebo jiné fyzikální veličiny. Jestli u nich v romské osadě brali fyziku prakticky. Jako například elektrický odpor drátú při nedovoleném odčerpávání energie.
Radši nic, a jdu. Beru fňukajícího vnoučka za ruku a slibuju mu cukrovou vatu. A dám si ji taky. Na frustraci. Ať Romák kouká.
----------


"Další!", zařve sestra do čekárny kožní ordinace. Občas, i když jsem už v důchodu, tady zaskakuji.
Paní doktorko, pán se jmenuje Dezider Balogh. Slyším, zatímco si myju ruce po předchozím pacientovi. Pan Dezider začne kuňkat.
"Víte, mně se tam dole něco udělalo."
"Á, tak se na to podíváme, svlečte se" pomalu se otočím a podívám se na pacienta.
Chlapík je orosený, evidentně se mu sem nechtělo. Stydí se. Poté co mě uvidí, pozná mě. Zrudne. Od návštěvy kolotoče uběhlo pár dní.
Vybavím si ho taky. Ne, rasistka nejsem. Lidi mám ráda. Ale když se chlap naváží do starší ženské, která zrovna nemá postavu modelky, to není fér.
Usměju se na něj. A začnu.
"Sestři, pojďte se prosím podívat. Jestli jste už něco takové viděla. Tohle je jako z učebnice pohlavně přenosných chorob."
"A vy, pane, byste se měl odteď stranit na pěknou dlouhou dobu pohlavního styku." říkám důrazně a nahlas, aby to bylo slyšeli i další pacienti v čekárně.
"A bezpečnost nade vše," opakuji jeho větu.


Zadání: Spisovatel vrací úder!
Někdo vás namíchnul, urazil nebo dokonce šikanoval? Vyřiďte si si s ním účty jednou provždy! Alespoň na papíře...Vhoďte hříšníka do nějaké nepříjemné situace a pěkně ho zmáčkněte!
Nekompromisní paní z finančáku? Vlezlá tchyně? Necitlivý doktor? Zatopte jim pod kotlem! Vše je dovoleno!