9. ledna 2024

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 1/2024

Milí přátelé psavci!
Těšíme se na Vás na Loučeni! 
 

Kniha o Thurn-Taxisech už je hotová, (zde se můžete podívat, které své povídky v ní najdete), takže na lednové literární dílně se budeme hodně věnovat psaní úplně nových věcí, a to hlavně na téma SETKÁNÍ S TAJEMNEM. Navíc jde o jarní zadání v soutěži webu Kultura 21, kde jsme vloni získali 1. a 3. místo. 
V lednu se rozběhly dlouhodobé prezenční kurzy pro začátečníky a pokročilé, je možnost přijít se na jednu čtvrteční lekci zdarma podívat. V únoru startuje on-line kurz psaní knih s Klárou Dvořákovou. Na probíhajícím kurzu cestopisů vystupují zajímaví cestovatelé, jako třeba novinář Tomáš Poláček či rozhlasový moderátor a zahraniční zpravodaj Jan Pokorný. Lekcí s hosty se lze zúčastnit i jednorázově. 
Hezký start do nového roku Vám přeje Dana Emingerová



Literární dílna na Loučeni se koná 25.-28. ledna. 
Pro členy KLUBU PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA platí zvýhodněná CENA 11 000 Kč. 
Podmínky členství najdete v tomto zpravodaji
Slevový kód je: FC9SZA4C




Co se bude dít v lednu na zámku Loučeň
Hodně psaní, setkání s tajemnem, improvizace

Zámek Loučeň a jeho tajné dveře a labyrinty jsou pro záhady jako stvořené... Proto bude hlavním tématem lednové literární dílny SETKÁNÍ S TAJEMNEM. A tak si za úkol připravte příběh, kde jsou zázraky a nadpřirozeno v hlavní roli. Pod vedením Safi se opět budeme věnovat literární konstelaci, v níž loni tak zazářily postavy neřestí a ctností z Kuksu. Nachystejte si tedy nějaký svůj nedokončený příběh, s nímž nemůžete pohnout. Jeden vybereme a zase ho předhodíme do konstelací... Můžete se těšit i na improvizace s Yakeenem a mojí jazzovou sestrou. Eva totiž okamžitě zhudební verše našich poetů.
Kdo se necítí na tajemno, může přinést příběhy do společných povídkových knih, které chceme letos vydat:
1. Člověk naší doby - už máme skvělé ilustrace od plzeňských studentů
2. Barvy života za šedé totality - v listopadu je 35. výročí Sametové revoluce



Kniha o Loučeni je moc hezká, jako je krásný zámek. Řekl bych, že je to opereta o Loučeni. 
Texty a děj rozsáhlé, výprava úžasná, kostýmy nádherné, režie výborná, obsazení a herci skvělí. 
Je to jiná kniha a myslím, že na Loučeni přesně něco takového ještě chybělo. 
Zdeněk Hart

První díl knihy o Loučeni, v níž najdete své povídky, si můžete prohlédnout zde.



On-line kurz čtvrteční podvečer jednou za 14 dní

Nabídka pro superpokročilé

Od čtvrtka 15. února pokračuje nový turnus dlouhodobého podvečerního kurzu s Klárou Dvořákovou. Co přináší účastníkům, popisuje Anna Vocelová:
„Chtěla bych poděkovat za semináře psaní knih. Nejde jen o materiály, které Klára posílá, a teorii, kterou doplňuje naše čtení, ale zejména o to, že ve mně dokázala přepnout něco, co mě pudí napsat víc než jen úkol na příští hodinu. Najednou to nevnímám jako příjemnou povinnost stvořit stránku či dvě dle zadání, přečíst ji, vyslechnout si zpětnou vazbu, přepsat to a založit. Najednou mi to dává smysl. Dokážu o knize přemýšlet i během dne, častěji si zapisuju, co mě napadne, protože najednou vím, kde to použiju a kam se to bude hodit. Za vše svědčí to, že než jsem si dnes dopsala v autobuse veledůležitou poznámku, málem jsem přejela.“



Na čtvrtenčí dlouhodobé kurzy můžete chodit i on-line s Danou 


Do kurzu cestopisů zveme zajímavé hosty 
Zkušenosti válečného zpravodaje

Na poslední lekci jsme se dozvěděli, jak v cizině zvládat dramatické chvíle, kdy může jít i o život. Petr Pravda vyprávěl o počátcích své nebezpečné profese během konflitků v bývalé Jugoslávii, na blízkém východě a v Jižní Africe při pádu apartheidu... Na 6. lekci ve středu 10. ledna přijde známý rozhlasák Jan Pokorný, který vás seznámí i s tím, jak pracují zahraniční zpravodajové. 
7. února nás navštíví Jakub Kynčl, dlouholetý redaktor novinky.cz a vysvětlí, co udělat pro to, abychom mohli publikovat texty v médiích.


Petr Pravda jako válečný zpravodaj MF DNES v Sarajevu v roce 1993




Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.