10. října 2023

Krakonošův divadelní podzim - napsala Bohuna Kopřivová

Herecké výkony, které snesou srovnání s výkony profesionálů předních divadel.


Letos se konal již 54. ročník Krakonošova divadelního podzimu. Je to tradiční přehlídka venkovských divadelních souborů, vítězů z krajských přehlídek z celé republiky ve Vysokém nad Jizerou. Zúčastnit se mohou jen souboru z obcí do 5 tisíc obyvatel. Za týden se koná až dvacet představení a vždy se na ně těší celé široké okolí a nejeden obyvatel má vstupenky na několik představení.
 
Ochotnické divadlo ve Vysokém je svými výkony známé a naše rodina se vždy na návštěvu těší. Letos jsme viděli amatérské divadlo ze Štítiny, obce ležící mezi Opavou a Ostravou. Byla jsem zvědavá, jak zvládnou bestseller Allana a Barbary Peaseových, Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách, kterou do divadelní podoby převedl herec a režisér Miroslav Hanuš. Je až neuvěřitelné, jak stejné jsou partnerské problémy u nás, tak i u protinožců V Austrálii.
Hned v úvodu jsem žasla. Myslela jsem si, že zpěv mají z playbacku, nevěřila jsem svým uším, že v tak malé vesnici můžou nalézt tolik vynikajících hlasů. Jsme letitými předplatiteli Národního divadla a myslím, že nás to trochu vychovalo, abych poznala, co je dobré, i když nejsem žádný odborný divadelní kritik. Podle mého byly herecké výkony skvělé, a zábavnou formou jsme se dozvěděli, to, co vlastně všichni víme a je vědecky doloženo, proč se muži nedokáží soustředit na více věcí najednou, proč ženy hlavně mluví a trápí je, když muži mlčí. My ženy víme, že muži nabízejí různá řešení problémů, ale nesnáší, když kdokoliv radí jim a klidně přiznáme, že máme někdy problémy se zaparkováním. Celé představení, které trvalo tři a půl hodiny, jsme se krásně bavili a nepřipadalo nám to nijak dlouhé.
Je pravda, že jsme každý muž i žena jiní, ale je stále skvělé, že se navzájem přitahujeme a nemůžeme bez sebe žít. Je hezké si to uvědomit takovouto milou formou, kdy nejen výkony herců, ale i muzika dotváří pohodu z tohoto představení.
Příští podzim se určitě máme všichni na co těšit, a tak nezapomeňte přijít.