27. července 2023

MLADÝ KUCHAŘ A JEHO NELEHKÝ ŽIVOT - NAPSALA BARBORA NOVÁKOVÁ

Jedna tradice v českém národě obzvláště pramení, a to je předvečerní sledování všelijakého vaření. Šéf na grilu a S Italem v kuchyni, těstoviny s malinami, jehněčí na dýni, svou interakcí chlubí se tam kluci v akci. Přepneš jinam a tam zase další bůčky, ruličky do ručky a šmejděníčko šmejdění, zkrátka pro Pavla samé důležité věci, pohoda idylka a rodinné souznění.
On miluje jídlo, což na něm bylo vidno, dokud mu doma vařili jiní, ale zatím, co už každý z přátel se kolem plotny ochomýtá jeho kulinářská dovednost zůstává skryta. Teď, žije na kolejích a jediné, co zvládne uklohnit je čaj a čínská polívka. Tak šla přebytečná kila dolů a mladý Pavel hubená tyčka sedává sám u jídelního stolu.

Před vším, co v kuchyni pod jeho rukama se zrodí ministerstvo zdravotnictví varuje, že škodí a už jenom podle pachu pozřít to bývá faktor strachu. Tak si dovedete představit, jak Pavel po těch svých pokusech voněl. Zkrátka kolem plotny to měl jako s děvčaty… bída. Někdy zkazí tohle jindy zase tamto, tak nějak se to celé střídá. Pavel stále nepřibírá, ale chytrá kniha, co čte praví: sport a jídlo půlka zdraví. Tak Pavel nečeká, nebude za slabocha. Dobře ví, že po sladkém se rychle přibírá.

Začal tedy dělat koláč a už celý zmatený neví, kde začít, jestli mlíko načít tam kde výrobce značí, nebo dříve vejce šlehat. Hlavně stresu nepodléhat. Bere máslo z lednice, jenže jak se mu ruce třesou mrazem půlka másla letí na zem. Pavel je hrdina. Nepodléhá panice ani stresu. Ctí pravidlo pěti sekund a aby smazal, co poskvrnil v receptu psali, utřete půlku másla, tak to vlastně splnil.

Někdy se rozhodne nectít danou recepturu a vaří jen tak podle citu, sice by to občas chtělo nějakou korekturu, ale tím aspoň znásobí chuťovou diverzitu. Je mu spoustu věcí jedno. I to, co obyčejně lidi do receptu dávaj, když najde konzervu s ananasem bere kolem krku květy a večer bude alá havaj.

Později v troubě nastává hlavní úrazu kámen, neb stačí v kuchyňce se zapomenout s děvčaty a s dezertem je amen. Ruku na srdce. S jeho anti umem pečícím a štěstím kdesi klejícím ta šance to pokazit je obrovská jak Halina Pawlowská.

Ale tak co? Pavel ví, že v životě i v kuchyni vždycky to nakonec nějak dopadne a strávníci, na kterých své jídlo trénuje v nejhorším s trochou vzdoru rozhodí si střevní mikroflóru. Ale to nás tady nemusí trápit my poradíme Pavlovi lepší to bude i se smutkem zapít a závěrem s vaším svolením jedno pořekadlo zaměním a to, že láska neprochází žaludkem, ale uměním.