27. května 2023

SMYSLŮ PLNÁ LITOMYŠL - NAPSAL JAKUB HLAVÁČEK

Stojí za to si přivstat, zažít ranní rosu a osvěžující vánek nového letního dne v zahradě Litomyšlského zámku. Pod nohami vám tou dobou křupou malé kamínky upravené cestičky, skrz koruny vzrostlých buků se derou první sluneční paprsky a opírají se do renesančních psaníček zámku. 
Když přiložíte na štukovou fasádu dlaň, ucítíte teplo z předchozího dne a možná i historii ukrytou v psaníčkách.

Zámek Litomyšl a mezinárodní hudební festival
Renesanční skvost východních Čech, nechal přestavět v šedesátých až osmdesátých letech 16. století vznešený pán z rodu Pernštejnů Vratislav, zvaný Nádherný. Nebyl obyčejným šlechticem, byl vysoce postaveným politikem té doby, zastával funkci kancléře českého království. Význam zámku, jakožto celého města, přetrval do dnešních dní. Nádvoří zámku každoročně hostí mezinárodní hudební festival, pojmenovaný po hudebním géniovi Bedřichu Smetanovi. Své garderoby zde prezentují vznešené dámy a pánové dnešní doby, předseda vlády České republiky s chotí, ministři, diplomaté i zahraniční hosté. Každý český zámek má své nej. Tím Litomyšlským je určitě divadlo. To je totiž druhým nejstarším u nás, pochází z pozdější doby, (18. století). Z doby plné pitoreskních večírků a společenských akcí, vysokých účesů a umělých pih krásy na tvářích dam, z doby, kdy „velké a hodně“ bylo v kurzu, z baroka. Zámek a zámecký areál je dokladem životního stylu šlechty v období renesance, proto je od roku 1999 na seznamu UNESCO.

Křivolaké uličky
Nenechte se rušit v zamyšlené ranní procházce, je povznášející. Vaše kroky teď vedou do Klášterní zahrady, kde kromě soch Olbrama a Jasana Zoubkových potkáváte podobně zamyšleného muže v chórovém oděvu – místního duchovního. Jen letmé pokývnutí a pokračujete po pár schodech do křivolakých uliček. Vaše příjemné duchovní rozpoložení doplní pohled na starobylé domky s moderními vestavbami dnešní doby. Dojdete k přesvědčení, že podstata renesančního myšlení v Litomyšli přetrvala staletí. Cosi Vás teď začne rozptylovat, cosi, co připomíná, že nový den, co nevidět začne naplno. Vůně čerstvě připravované kávy a čokolády z kavárny na rohu ulic Magdaleny Dobromily Rettigové a Smetanova náměstí. Káva v tuto ranní dobu není vůbec špatný nápad. K Vašemu překvapení uvnitř kavárny CHOCCO potkáváte muže z dnešního rána, ten s šálkem v ruce dodá „pozdrav pánbůh, dejte si, ta káva je opravdu povznášející“. S úsměvem vycházíte ven, kde se město mezitím probudilo. Do nového dne si v sobě odnášíte vzpomínku a pocit z nevšedně prožitého rána.