18. března 2023

Víno Duino - napsala Irena Taterová

Jsem krása, jsem třpyt, jsem skála, vítr, moře. Nechápeš? Myslíš si, že můžu být jen červené nebo bílé? Chachá! Tak to nevíš nic.
Já jsem víno mimořádné, ojedinělé, vzácné. Jsem démon, radost, vášeň. Proč jsem tak výjimečné? Chcete to vědět? Samozřejmě, že ano. Ale to je naprosto tajná záležitost. Kdybych vám to sdělilo, přijdu o svoji unikátnost. Tu záhadu zná jen několik lidí. Všichni jsou z rodu Turn-Taxisů. Někteří z nich už nejsou mezi námi. Tedy mezi vámi. Neodnesli si svoje tajemství do hrobu, jak se u vás říká. Předává se z generace na generaci.
Pro mě jsou půda a skála zrození i zánik. Ve skalách hledají kořeny skuliny a hluboko v zemi si berou ty nejvzácnější živiny. Kmeny pokroucené jako tělo starého člověka stojí v řadách a jsou propojeny větvemi, jako když se drží za ruce lidé. Listy dýchají slaný mořský vzduch a mořský vítr je hladí a laská.
Přes sluneční jas vidím skalisko nad mořem. A kamenný hrad Duino. Pokukujeme na sebe už celá staletí. Máme oba stejné majitele Turn-Taxisy. Jsem nejraději, když mě pijí právě oni. Vědí, že nejsem jenom červené. Chválí mě a mluví se mnou. Ne tedy všichni. Ti, kteří vědí, jaká síla a kouzlo je ve mně. Ti, kteří poznali, že mohu být radost, ale mohu být i zkáza. V tom je moje tajemství, odlišnost, kouzlo.
Bojíte se? Jen se napijte! Uvidíme, co to s vámi udělá.
















Editovaný text pro knihu

Jsem krása, jsem třpyt. Jsem skála, vítr, moře. Jsem démon, radost i vášeň.
Když mě pijí mí vznešení páni, chválí mě a mluví se mnou. Jen Thurn-Taxisové vědí, jakou sílu ukrývám. Během staletí pochopili, že přináším radost, ale mohu být i zkázou. V tom je mé tajemství. Jsem výjimečné, jiné...  
Pro mě jsou půda a skaliska zrození i zánik. Moje listy dýchají slaný vzduch, mořský vítr je hladí a laská. Mé pokroucené kmeny připomínají tělo starého člověka. Stojí v řadách propojených větvemi, jako když se drží za ruce lidé. Kořeny pak hledají ve skalách skulinky, aby si hluboko v zemi vzaly ty nejvzácnější živiny. Jaké? To poznání střeží jen několik zasvěcených a předávají ho z generace na generaci.
Přes sluneční jas vidím skalisko nad mořem a na něm kamenný hrad Duino. Hledíme na sebe už od pradávna. Máme oba ty stejné pány.