10. prosince 2022

Všude dobře, na Dobešce nejlépe - napsala Vendula Beaujouan Langová

Taxík nás vysype v potemnělé neznámé čtvrti u přízemní stavby připomínající samoobsluhu, před kterou vykuřuje děda s pročervenalým obličejem v opraných džínách a flísové bundě.
„Nespletl jste se?“ optám se taxikáře.
„Ne, Dobešku zná každý! “ zakřičí na mě ven.
Opřu se do dveří a vcházím do sálu, kde se to vše odehraje. Najednou se cítím jako doma. Dana sedí u klavíru a brnká nějakou etudu. Šimon s Kryštofem cvičí svou scénku klubání motýlů a Marek něco řeší s technikem. Projdu do zákulisí a Nataša mě vřele obejme. Potkávám známé tváře a připadá mi, jako bychom se znali odjakživa. Asi je to tím, co nás spojuje. Touha vyjádřit na papíru své pocity, vytvořit si svůj svět a nechat se přitom inspirovat samotným Arnoštem. Přisednu si k Zuzce a Míše a téma konverzace je mi tak povědomé. Sakra, já vůbec nejsem nervózní, a to mám recitovat básně pro milence!
Najednou přichází všemi očekávaný okamžik! Začínáme! Usednu vedle Štěpánky v hledišti a musím uznat, že Safi s motýly je něžně nepřekonatelná. Dialog filozofujících zakuklenců mě dožene k neutichajícímu potlesku a čtení zahajující Nataša je pěkná dračice! Zdenčinou kvantovou sušenkou se dostávám z opojení Proseccem a Yankeen se svou těhotnou hrošicí ve mně vzbuzuje zvědavost, co bude dál?
Vše plyne hladce. Při poslechu srdceryvných příběhů skoro slzím, při veselých historkách s dětmi se chechtám.
A když se na jevišti objeví kmotři naší společné knihy Co je to čupák? a pokřtí ji prchlivým bezedným šampaňským, jsem na všechny psavce hrdá a zároveň vděčná naší učitelce.
Na řadu nakonec přijdu i já. Svůj zrak upírám na zadní sedadla hlediště, na představu toho, pro něhož jsou mé verše napsány. Ačkoliv recituji na jevišti poprvé v životě, nemám vůbec trému. Co se to se mnou stalo? Dobeška je asi magické inspirativní místo a Dana všemu dodává ty správné ingredience.
Závěr si již vychutnávám se sklenkou červeného vína. A kvůli Zdenčině dokonalému přednesu „čupáka“ si jej vylévám na šaty...
A hvězda večera? Tou není žádný z psavců, ale naše zářící Dana (a její tým)!
Moc děkuji!


Křest knihy o rodičích a dětech MAMI, CO JE TO ČUPÁK Divadle Dobeška 26. listopadu 2022