3. prosince 2022

Čtení, jazz a křest - napsal Petr Polák

Foto: Athee Richterová
114 povídek, 50 autorů, 1 kniha: Dobeška pokřtila další dílo Lustigových následovníků
Čtení, jazz a křest. To vše se minulou sobotu odehrávalo v pražském divadle Dobeška, kde svou knihu MAMI, CO JE TO ČUPÁK křtilo půl sta autorů v čele se spisovatelkou a novinářkou Danou Emingerovou, jejíž kurzy tvůrčího psaní navazují na dlouholetou tradici kurzů slavného českého spisovatele Arnošta Lustiga.
Ve 4 blocích po 5 povídkách nám autoři představili své literární nadání a divák se rozhodně nenudil. Nechyběly slzy, smích, napětí a v úvodu nám dokonce dva účinkující předvedli i divadelní scénku dvou motýlích kukel. V pauzách mezi jednotlivými bloky zazpívala jazzová zpěvačka Darja Kuncová s kytarovým doprovodem Jaroslava Šindlera. Celým večerem potom provázel jeden z autorů, Marek Greger, který svým vtipným nadhledem dokázal dokonale udržet divákovu pozornost.
Sám křestproběhl před přestávkou v polovině večera. Patrony knihy se stali profesor Pavel Pafko a neteř Arnošta Lustiga, Hana Salajková.
,,Byl to pro mě kouzelný večer. Moc jsem se bavila a strašně ráda jsem všechny viděla,‘‘ řekla exkluzivně naší redakci jedna z autorek Linda Hájková.
A co je to vlastně ten čupák? To se dozvíte v povídce, která nese stejný název jako kniha sama. Pokud tedy ještě nemáte nápad na vánoční dárek, knihou MAMI, CO JE TO ČUPÁK? Rozhodně nešlápnete vedle.