24. listopadu 2022

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 12/2022

Milí přátelé psavci!
Kurzy PSANÍ PODLE LUSTIGA slaví 10 let

 
„Budeš jako Platon,“ smál se Arnošt, když jsem se mu svěřila se svým nápadem napsat jeho portrét přes literární kurzy. „Já řeknu nějaké moudro a ty ho zapíšeš.“ Pak dodal, že „Platon si založil celé dílo na svém učiteli Sokratovi a že i slavnou POETIKU napsali Aristotelovi studenti“, takže by bylo prima, kdybych předávala dál, co mě Arnošt naučí. Několik lekcí jsme pak skutečně vedli spolu.  
Vydání knihy ŽIVEL LUSTIG ANEB JAK SE PÍŠE KNIHA se můj drahý přítel nedožil... ale před deseti lety jsem začala jeho přání naplňovat.
Určitě by z nás měl radost.
Hezké čtení Vám přeje Dana



„Myslím, že frekventantům svých kurzů přinášíš něco, co se penězi měřit nedá. I přes slzy některých z nich a kritiku, kterou občas těžko nesou, se mi zdá, že děláš lidi lepšími. A to zejména v jejich vlastním sebepoznávání.“
Věra Zástěrová-Sasínková, lektorka rétoriky na literární dílně v Novém Městě na Moravě



Literární dílna v Novém Městě na Moravě
Oživovali jsme sochy  

Ředitelka Horácké galerie Věrka Staňková, naše spolužačka, nás pozvala do města soch. Středem tvůrčí pozornosti se stal zdejší rodák Jan Štursa, který je považován za jednoho ze zakladatelů českého moderního sochařství. Na ulicích tu stojí mnoho jeho děl. Právě ty nás inspirovaly k zajímavým příběhům oživlých soch. Ty jsme se tu chystali představit při večeru autorského čtení.



Autorské čtení v Horácké Galerii 5. listopadu 2022




Při autorském čtení v Novém Městě na Moravě jsme četli pro šest místních diváků. Tímto děkujeme Ondřejovi, Karle, Alici, Romaně, Editě a Haně, že nás vydrželi poslouchat. Sedmým byl fotograf Jirka, který nám poslal moc hezké obrázky. Nesnáší však skupinové fotografie, a tak jsme se zachytili sami a trochu rozmazaně... 



Literárně-hudební večer na Dobešce se křtem knihy
Tradice předvánočních autorských čtení pokračuje

Po diváckém fiasku během autorského čtení v Novém Městě na Moravě, kde bylo víc účinkujících než diváků, takže jsme si zapamatovali i jejich jména, si chystáme užít slávu slávu před publikem v legendárním Divadle Dobeška. 
Zatím to vypadá, že bude plno, protože polovina lístků už je prodaná. Raději si místa zarezervujte.
Dvouhodinový literárně-jazzový večer se koná 26. listopadu u příležitosti křtu povídkové sbírky Mami, co je to čupák
114 příběhů od padesátky autorů humorně i vážně mapuje rodinné vztahy od narození přes pubertu, dospělost až poslední chvíle na tomto světě. Kmotry knihy o ročičích a dětech všeho věku se stanou profesor Pavel Pafko, známý plicní chirurg, a neteř Arnošta Lustiga Hanka. Bude nám vyprávět o Haně Hnátové, která v létě odešla za svým bratrem.  



Říkala, že tady každý dlužíme jednu smrt 
Hana měla stejně živé oči jako její bratr 

Znala jsem ji dřív než Arnošta. Poprvé jsme se potkaly na horách, kde mi moje spolužačka ze studií „malá Hanka“ představila maminku.
„Moc ráda se setkávala s mými přáteli. To bylo totiž o životě a zábavě, a ne jenom o nemocech a minulosti. V posledních týdnech však už chtěla za Arnoštem. Její odchod jí byl vysvobozením,“ vyprávěla nám Hanka Salajková o velké dámě, která zemřela letos 5. srpna v 98 letech. Vzpomínku na ni najdete zde.



„Moje maminka byla studnicí téměř sta let životních příběhů. A teď... i kdybych prošla všechny ulice na celém světě, tak už ji v žádné z nich nepotkám.
Hana Salajková



Nadační fond Arnošta Lustiga
Běloruský básník Dmitrij Strocev 

Na pozvání Nadačního fondu Arnošta Lustiga navštívil Prahu a Brno běloruský básník a představitel běloruského undergroundu Dmitrij Strocev. Pro Lukašenkův režim je na „černém seznamu autorů“ a za své postoje po prezidentských volbách v srpnu 2020 byl zatčen a vězněn. Přinesl do Česka autentické svědectví o Bělorusku i ruském vlivu na zadušení demokratických snah v jeho zemi.



Účastníci Arnoštova kurzu v Divadle Dobeška 
Pocta živlovi Lustigovi 
Arnošt měl neopakovatelné charisma

Chlapy oslovoval s neuvěřitelným šarmem a grácií: „Ty bejku.“ „Kurva, ministře.“ nebo „Fjodore, ty děvko.“ Než se dotyčný rozmyslel, zda by se neměl náhodou urazit, už se smál smršti Arnoštových historek a vtipů. Přítomné dámy se obvykle červenaly, protože anekdoty bývaly sprosté. Ale Arnošt Lustig si ženy okamžitě získal upřímně vyslovenými komplimenty: „Hele, pocem, tobě to sluší. Tvůj starej se s tebou musí cítit jako v ráji.“ Byl nejen uznávaným spisovatelem, ale také skvělým učitelem. Velký kus života přednášel o literatuře a psaní. Hlavně na amerických univerzitách. Ale také nám během unikátního kurzu, který se uskutečnil v roce 2006 Divadle Dobeška. 



Chcete-li alespoň ochutnat, jak Arnošt učil, přidejte se k nám. 
V naší komunitě psavců děláme skvělé věci. 
Můžete svým blízkým věnovat kurz i jako dárek.




Kurz jako vánoční dárek 



Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.