28. října 2022

Psaní dává křídla - Zpravodaj 11/2022

Milí přátelé psavci!
Kniha Mami, co je to čupák je na světě!

 
Za pár dní odjíždíme na podzimní literární dílnu do Nového Města na Moravě, kde nás čekají nejen tři dny tvůrčího psaní, ale i čtení před publikem. 5. listopadu se bude konat v místním zámku, kde sídlí Horácká galerie, autorské čtení s písničkami Erdely Teriérové. Všichni účastníci už tady dostanou do ruky čerstvé výtisky naší nové společné knihy o rodičích a dětech všeho věku. 
Křest povídkové sbírky Mami, co je to čupák proběhne 26. listopadu v Divadle Dobeška. O hudební doprovod se postará jazzová zpěvačka Eva Emingerová a klavírní virtuoska Veronika Bohmová. Kmotrem knihy bude profesor Pavel Pafko, známý plicní chirurg. Lístky si, prosím, objednávejte zde



Předvánoční křest knihy Mami, co je to čupák
se koná v sobotu 26. listopadu od 19 hodin na Dobešce. 
Rezervace vstupenek zde
Potřebují je všichni. Platíme z nich nájem divadelního sálu, zvukaře atd.

Tradiční literární večer v Divadle Dobeška 





Zájemci mohou návštěvu Prahy spojit s víkendovým kurzem pro pokročilé
Pro autory knihy je na tento termín sleva 2000 Kč (kód X3ZSWQNG). 
Dejte vědět na info@danaemingerova.cz



Psaní na zámku v Novém Městě na Moravě
Trénink rétoriky na autorské čtení 

Věrka Staňková, kterou znáte jako bývalou manažerku kurzů Psaní podle Lustiga, nás zve do města sochařů. Proto se psaní bude hodně točit kolem soch. Na náměstí jsou totiž rodné domy Jana Štursy a Vincence Makovského. Hlavně Jan Štursa je považován za jednoho ze zakladatelů českého moderního sochařství a ve městě najdeme několik jeho děl. Ty budou v našich příbězích ožívat, promlouvat se svým autorem... V sobotním literárním bloku pak představíme novoměstskému publiku naše nejnovější práce i příběhy ze společných knih. Zdejší autorské čtení bude také tréninkem rétoriky pro velké finále v Divadle Dobeška.



Uzavíráme list účastníků autorského čtení. 
Podmínkou je profesionální trénink rétoriky, ideálně během čtvrtečních listopadových seminářů v Praze či v Novém Městě.



Knihu si můžete objednat zde. Bude i v knihkupectvích,
protože posíláme 100 kusů do komise Kosmasu.
MAMI, CO JE TO ČUPÁK?
Bláznivé příběhy o rodičích a dětech 

Už název knížky napovídá, že se nebudete nudit. Co příběh, to překvapení. Nejen proto, že knihu napsalo mnoho autorů a každý z nich na to šel po svém, ale i proto, že povídek bylo na začátku mnohem víc a bylo z čeho vybírat. Ke čtenáři se tak dostává jen smetana a třešničku si nakonec jistě najde každý. Knížka bude běžně stát 339 korun. Autorům nabízíme množstevní slevy:
10 kusů à 270 Kč
20 kusů à 230 Kč
30 kusů a více à 200 Kč



Výstava JÁ CHCI BÝT ČLOVĚK
Arnošt Lustig 22. září v Bruselu

Nadační fond Arnošta Lustiga uspořádal putovní mezinárodní výstavu JÁ CHCI BÝT ČLOVĚK, která je součástí doprovodného programu českého předsednictví v Radě EU. 
Vernisáž se konala v Bruselu v Planetáriu Královské belgické observatoři. „Arnoštův odkaz humanismu má za úkol směřovat ke hvězdám, aby zářil spolu s nimi ve vesmíru,“ řekla Eva Lustigová. V květnu výstava doputuje i do Prahy.



„Všechno, čím člověk žije, se opakuje. Jestliže minulá generace byla svobodná, tak to není záruka, že bude svobodná ta příští. Každá generace, každý jednotlivec si musí každý den a každou vteřinou všechno znovu vybojovat, zasloužit, udržet.“
Arnošt Lustig



National Geographic Česko
Dvacet let na českém trhu

Před dvaceti lety vyšlo první číslo časopisu National Geographic a bylo spjaté s Národním muzeem. Právě proto vyšel v říjnovém čísle NG rozhovor s Ivem Mackem, ředitelem Přírodovědeckého muzea NM. „Dana je skvělá lektorka tvůrčího psaní. Díky ní se mně i našim kurátorům dostaly pod kůži zákonitosti dobrého psaní a dokážeme teď mnohem účinněji popularizovat vědecká témata.“




Bylo mi ctí spolupracovat na nových přírodovědných expozicích Okna do pravěku a Zázraky evoluce, které byly právě dokončeny otevřením posledního sálu zasvěceného hmyzu. Běžte se podívat.
Dana Emingerová











Děkujeme grafičce Báře Pivečkové za výstižné a vtipné logo k firemním kurzům. 





Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.