23. října 2022

Prodat skútr není legrace - napsala Anežka Strnadová

Vydal se starý otec se svým synem do autobazaru prodat skútr. Aby šetřili benzin, rozhodli se skútr tlačit za řídítka rukama a pomalu se vlekli s těžkým břemenem v nepříjemném horku ulicemi města. Potkali manželský pár na procházce s jorkšírem.
,,Kdo to jakživ viděl, aby měli skútr a táhli ho!” zasmála se žena v puntíkatých šatech a pomyslela si: ,,Jsou to nějací hlupáci.” 
Muž se jen zasmál.
,,Je to pravda,” zamumlal stařec a řekl svému synovi, ať si sedne na skútr on.
Za chvíli potkali vrásčitou babičku, která šla se síťovkou do Coopu pro droždí v akci.
,,Je to ale hanba, mladý se veze a starý musí šlapat,” volala na ně a mumlala si něco o lidech v tramvaji, kteří ji nepouštějí sednout. Syn tedy slezl ze skútru a vlezl si na něj stařec.
Míjeli muže ve středních letech, který seděl v parním válci a spravoval silnici. Muž stroj zastavil a politoval mladého chlapce: ,,Chudák kluk v prachu a vedru se vláčí a dědek si jede jako král...”
Starý otec tedy vzal syna k sobě na skútr a chvíli se vezli oba.
,,Že se nestydíte takhle plýtvat nejdražším benzinem v historii!” odplivl si muž s krabičkou cigaret v ruce, když kolem něj projížděla dvojice mužů na skútru.
,,Zase má pravdu,” řekl si stařec a i se synem slezl ze skútru, aby šli pěkně pěšky.
Blížila se k nim mladá uspěchaná pošťačka a už zdáli volala: ,,Jste to ale blázni, vlečete se prachem vedle skútru, šetříte mu snad pneumatiky?”
Stařec už se ale rozzlobil: ,,Nepotřebuji vaše rady, udělám si to zkrátka po svém!”

Poučení: Všem lidem se prostě zavděčit nelze.


(Inspirace: La Fontainovy bajky - Mlynář a jeho syn)