5. srpna 2022

Psaní dává křídla - Zpravodaj 8/2022

Milí přátelé psavci!

Čeká nás podzim plný skvělých událostí

 
Mám pro Vás překvapení. Nové dlouhodobé kurzy začnou pro všechny jejich účastníky dvěma mimořádnými semináři s úžasnými osobnostmi. Budou se konat v Praze prezenčně. Zarezervujte si, prosím, čas ve středu 14. září na lekci dramaturgie s Pepi Lustigem, synem Arnošta. Na ní budeme srovnávat filmové adaptace s předlohami Lustigových povídek a učit se, jak přetavit příběh v dramatické dílo. Chystáme i natáčení scének s hercem a režisérem Milanem Šteindlerem. Těmi oživíme 26. listopadu v Divadle Dobeška předvánoční večer autorského čtení s křestem naší nové společné knihy o rodičích a dětech. 
Těším se na vás  
Dana 



Dramaturgie s Pepi Lustigem v Praze ve středu 14. září 
jako začátek nových dlouhodobých kurzů. 
Lekci lze i jednorázově zakoupit zde.



Otce nezapře a má stejnou lustigovskou energii. Poznejte ji!

Film je dítětem literatury. Dnes jí vrací to, co si od ní před více než sto lety vzal – střihy a rychlý sled událostí. Až budete dělat ze svých povídek scénáře, vynecháte hodně věcí, přeskočíte od jedné scény ke druhé. O tom popovídá  v Praze ve středu 14. září od 17 hodin Pepi Lustig, čechoamerický režisér, publicista a pedagog, který přednáší na amerických univerzitách. Místo konání této prezenční lekce ještě upřesníme. Jako nutnou domácí přípravu si přečtěte první tři povídky - Sousto, Druhé kolo a Bílý - z knihy Démany noci (ke stažení) a vypracujte úkoly, které najdete zde



Lektorky Klára, Dana a Nataša
Podzimní kurzy pro začátečníky i pokročilé

Psaní s Danou rozhodně není procházka růžovou literární zahradou! Kromě teorie vás čeká hlavně praxe. Před ostatními účastníky přečtete svou povídku. Příběh, který vás stál mnoho bezesných nocí, či jste ho jen narychlo upletli během cesty vlakem. S bušícím srdcem čekáte na reakce spolužáků. Co na to řeknou? Možná, že se i zasmějou, možná vás i pochválí... ale pak nastoupí Dana. A pokud jste už trochu pokročilý student, vezme to vaše dítě, to pracně vypiplané miminko... a vy si ani nestíháte dělat poznámky a pozorujete, jak z toho vašeho majstrštyku, z té vaší katedrály, zůstává v prachu jen hromada kamení. Sedíte, rudnete a blednete a chce se vám brečet. Ale když se prach usadí a slzy oschnou, něco v té suti se najednou zaleskne. A to pak je ten diamant, o kterém píše Arnošt Lustig, Stephen King a další velcí literáti a učitelé psaní. Diamant, nad kterým se posadíte, uklidníte své rozjitřené emoce, že se s vaším miláčkem tak necitlivě zacházelo, a začnete ho vybrušovat. A když si přečtete pátou či desátou verzi, vidíte, že je to konečně to, co jste vlastně od začátku chtěli sdělit světu. Nebo je to naopak něco úplně jiného, protože to původní byla pěkná ptákovina. Ať tak, či onak, nakopne vás to k dalšímu psaní. Protože Dana nejen cupuje vaše díla, ale hlavně povzbuzuje k napsání dalších. A bude vás učit, jak na to, a vy si budete víc věřit. Ale hlavně vás to bude bavit!
Nataša Richterová, dnes lektorka Psaní podle Lustiga



Když na mém prvním dlouhodobém kurzu při úvodním představování Nataša vyprávěla, jak chodí na kurzy psaní pořád dokola, protože je to pro ni vlastně droga, nedovedla jsem si představit, že bych někdy řekla totéž. A je to tady. Jsem závislá taky... Takže ano, mám zájem o pokračování podzimního turnusu pro pokročilé
Anna Vocelová 



Červnový on-line kurz s režisérem a hercem Milanem Šteindlerem 

Dík za velmi zajímavou a přínosnou sklepáckou lekci scenáristiky. Je dobré slyšet od různých lidí, jak stejná pravidla platí ve filmu, v divadle i v literatuře.
Zuzana Kratochvílová



Scenáristika na Loučeni - příběh Život kukly
Hraní scének s Milanem Šteindlerem
Zahrajte si na prknech Divadla Dobeška

Chystáme už třetí seminář s Milanem. Bude patřit hlavně těm, kteří absolvovali základní lekce scenáristiky na Loučeni nebo během červnového on-line workshopu. Čtyřhodinové setkání s legendárním sklepákem proběhne v rámci nových dlouhodobých kurzů pro super-pokročilé a bude se konat přímo v domovském divadle Sklepáků na Dobešce. Termín ještě upřesníme. Úkolem bude přepsat svou povídku, ideálně z knihy o rodičích a dětech, do dialogů ve scénáři.
Lekci můžete pořídit i jednorázově. 



Předvánoční autorské čtení a křest knihy o rodičích a dětech
MAMI, CO JE ČUPÁK 
Sobota 26. listopadu od 19 hodin v Divadle Dobeška 
(26.-27.11. bude v Praze i víkendový kurz pro pokročilé)  



Pojďme naučit více lidí dobře psát 
Inspirativní spolupráce s René Nekudou

Dana se poprvé lektorsky sejde na akci s René Nekudou. 
Festival o tvůrčím i marketingovém psaní se zajímavými přednášejícími se bude konat v sobotu 10. září na pražské ZŠ Táborská (Táborská 421/45, Praha 4), kde vás bude čekat dalších 10 lektorů s krátkými přednáškami a zážitkovými workshopy.  Vše skončí závěrečnou after-party. 



Kurz v NaturaMed Pharmaceuticals v Českých Budějovicích

Okénko do firemních kurzů
Srozumitelná a výstižná komunikace 

„Když chci zaujmout čtenáře, osmdesát procent práce odvede nadpis, dvacet procent perex. Psát efektivně, aby měl text energii. Znát svou cílovou skupinu. Neodbíhat od tématu. Nepsat bláboly, které nikoho nezajímají. To vše jsem pochopil na kurzu s Danou. Díky.“
Jan Řepa, šéf PR & Customer Care 



Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.