4. července 2022

Psaní dává křídla - Zpravodaj 7/2022

Milí přátelé psavci!
Píšete čím dál lépe... a výsledkem bude nová kniha

 
Sešlo se přes dvě stě příběhů o rodičích a dětech od početí až do smrti. Z nich jsme polovinu nejlepších vybrali a do letošních Vánoc knižně vydáme. Bylo to složité vybírání a vyhazování. Však to znáte, jaké to je, když musíte proškrtávat své oblíbené pasáže. 
Říkáme tomu „Ginsbergovo zabíjení miláčků“ podle amerického dramatu Kill Your Darlings. A pak ještě přichází na řadu Hemingwayův „shit-detektor“... 
To vše máme za sebou a v tuto chvíli už míří Vaše příběhy po jazykové korektuře ke grafikovi. Výsledkem bude zdařilé dílo téměř padesátky autorů, kteří zachycují vztahy rodičů a dětí všeho věku. Sbírka s originálními ilustracemi se jmenuje CO JE TO ČUPÁK podle humorné povídky Zdeny Součkové. 
Krásné prázdniny Vám přeje 
Dana 



Ilustrace ke knize nakreslili studenti Fakulty designu a umění v Plzni, které učíme na katedře komiksu psaní příběhů.


Končí rána v županu
K. Koblasová

Matky prostě nepředěláš
Julie Schillingová
Jak snídaně vybrala účes
Elliot Jačků


V matčině lůně 
Z. Smolová


Tajemství pod Lemberkem
A. Burakova

Slzopády
Štěpánka Mrázková
Jizva
Štěpánka Mrázková

Kousek blíž dospělosti
J. Schillingová


Seznam autorů už je uzavřený. S obsahem se můžete seznámit zde.



Pepi Lustig v červnu 2022 v Praze

Jako byste potkali Arnošta Lustiga 
Scenáristika s osobnostmi 

Chlapcům tradičně říká TY BEJKU a jmenuje se Pepi - Arnoštův báječný syn jako by tátovi z oka vypadl... Přijde mezi nás po prázdninách vyprávět o dramaturgii a filmech, o nichž učí na amerických univerzitách. 
Sešli jsme se v divadle Na Jezerce na představení After Life, kde hraje hlavní roli herec a režisér Milan Šteindler. I s tímto legendárním „sklepákem“ dlouhodobě spolupracujeme na scenáristických workshopech v rámci dlouhodobých kurzů.



Učíme se zvyšovat napětí

 Dramatický příběh stavíme tak, že před hlavního hrdinu stavíme stále nové překážky které musí překonávat. Tím vytváříme napětí,“ vysvětloval nám na červnovém on-line workshopu režisér a herec Milan Šteindler. I s ním budeme mít na podzim už třetí seminář, tentokrát přímo v Divadle Dobeška. Mnoho pravidel platných pro scenáristiku totiž pomáhá i v beletristické tvorbě, aby příběhy byly dramatičtější a čtenářsky přitažlivější. Proto vás může kurz scenáristiky posunout hodně dopředu, přestože o psaní scénářů neuvažujete. Termín během léta upřesníme.



Je dobré slyšet od různých lidí, jak stejná pravidla platí ve filmu, v divadle i v literatuře. 
Zuzka Kratochvílová



Vítězný název uzavřené skupiny je Psaní dává křídla

Abyste se mohli potkávat a komunikovat i mimo lekce, vytvořili jsme na FB uzavřené diskusní fórum napříč všemi kurzy. Tam můžete přidávat texty, vzájemně se k nim vyjadřovat a probírat vše, co vás zajímá. 
Až dosud pomáhali novou platformu nejaktivněji rozjíždět Míša Štěpánka Sedláčková, Jiří Wilson Němec a Anička Vocelová. Jak jsme slibovali v květnovém Zpravodaji, získávají všichni slevové vouchery na naše kurzy - Míša (100%), Wilson (50%) a Anička (1000 Kč).  
Pro vstup do skupiny si otevřete odkaz a klikněte na tlačítko „Přidat se ke skupině“. 



Červnové předání cen v knihovně J. A. Komenského v Praze 
Nadační fond Arnošta Lustiga 
Mezinárodní literární soutěž Mladí humanisté

ZŠ Heřmánek 
Nadační fond AL vyhlásil vítěze literárního pilotního projektu, kterého se zúčastnili žáci šesti základních škol z Česka, Německa a Belgie. Psali ve třech kategoriích: povídka, úvaha, báseň. Věříme, že příští rok už se do soutěže zapojí i Základní škola Heřmánek, kde učí osmáky a deváťáky tvůrčímu Psaní podle Lustiga náš lektor Šimon Pravda.



Manžele Mandíkovi jsem poznala v Ženevě

Co dělají naši autoři
Lea Mandíková vydává knihu blogů První rok bez tebe

Obě máme tři děti a manžely Petry, se kterými je život jedno velké dobrodružství... Strávila jsem krásný večer v jejich švýcarském domově na konci léta 2019. V prosinci pak přijela moje nová známá do Prahy. Představila jsem jí svého Petra a vylíčila, jak nedávno utekl hrobníkovi z lopaty při lyžování v Alpách. Nato Lea podotkla, že ten její zrovna v Alpách je, ale v těch novozélandských. Už zvládl jako zkušený horolezec pár osmitisícovek a teď si chce během konference „odskočit“ na tamní třítisícovku Mount Cook. Ztuhli jsme. Známe totiž na Zélandu horského vůdce, který během pěti let nikdy na nejvyšší horu Jižního ostrova s žádným klientem nevylezl. 
Je tam zvláštní klima a hodně proměnlivé počasí. I když svítí slunce, seraky padají jak ruská ruleta. 
„Je to hora zabiják,“ řekl můj Petr. „Nechceš manželovi zavolat a s naším kamarádem ho před výstupem spojit?“ 
„Já mu do expedic mluvit nesmím,“ odpověděla. „Je dobře připravený. Nikdy nic nepodcení. Slíbil mi, že na Štědrý den bude doma.“ 
O Vánocích zůstalo na parkovišti pod Mount Cook opuštěné auto. Dodnes si vyčítám, že jsme Leu tenkrát nepřemluvili. Její kniha blogů, v níž se vyrovnává s nejtěžší ztrátou svého života, by možná nemusela vzniknout.
Dana



Narozena 20. června 1924

Gratulujeme Hance Hnátové, starší sestře Arnošta Lustiga, k 98. narozeninám.



Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.