7. června 2022

Večer jako každý jiný - napsala Petra Petrlíková

Večer jako každý jiný. Ano, právě, jako KAŽDÝ jiný. Stejný. Jak jsou všechny večery stejné. Převlékla se do domácích kalhot a košile a z lednice si vzala máslo od Madety a šunku. Nějak ji uklidňovala stejná večeře, stejná značka másla, stejná šunka, stejný chléb, na který máslo namazala. Proč hledat něco jiného, když už má za ta léta vybráno. Není důvod nic měnit. 
Najednou si vzpomněla na inzerát, na který impulsivně odepsala. Udělala dobře? Ano, chtěla by mít někoho vedle sebe, ale všechno by se tím změnilo. Je to opravdu to, co chce? Chce se o někoho starat?Zvládne to vůbec? Proč odpověděla někomu, kdo ji vlastně nikdy ani neuvidí? Dál ukusovala chleba se šunkou a pila svůj oblíbený večerní mátový čaj. Každý náhodně zatoulaný drobeček pečlivě nabrala nasliněným prstem a obřadně ho položila na talíř. Třeba bych se mu ani nelíbila, vždyť se ani sama sobě nelíbím. Ale s ním by to konečně třeba mohlo vyjít. 
A taky někde četla, asi v nějaké ženském časopise, který někdo nechal na záchodech v práci, že zrakově postižení mají vytříbenější ostatní smysly. Tak by mohl ten muž být citlivý, žádný hrubián a despota, kterých je na úřadě, kde pracuje až dost. 
Zkusím to, rozhodla se. Vždyť, když se mi nebude líbit, můžu odejít a on o tom ani nebude vědět. Pomalu dojedla, vstala a hned opláchla talířek. Nechápu, jak někdo může nechat nádobí neuklizené. Otřela ještě ze zvyku stůl. Co kdyby tam byl ještě nějaký neviditelný drobeček a vzala si hrnek se zbytkem čaje do obýváku. Sedla si na sedačku, nohy stočila pod sebe, ale předtím ještě zkontrolovala ponožky. Je neuvěřitelné, co se na ně všechno nachytá. A to vytírám i dvakrát denně. Usrkla si čaje a dál si představoval ten možný, jiný život.




Zadání:
Vyberte si postavu a popište běžnou hodinu v jejím životě. Nevybírejte si dobu, kdy se postavě stalo něco významného (např. spáchala vraždu nebo se zamilovala). Místo toho si vyberte obyčejnou hodinu v životě člověka, kde se nic zvlášť důležitého neděje. Ale snažte se svém hrinovi napsat co nejvíce podrobností, včetně vzpomínek nebo flashbacků, které vyprovokovala například vůně nebo zaslechnutá poznámka, písnička… (Omezením časového úseku - jedna hodina - získáte strukturu, která se nespoléhá na zápletku, ale pokud zahrnete významné detaily, můžete být příjemně překvapeni, kolik toho o postavě můžete získat.)