16. května 2022

Změna plánu - napsala Hana Tučková

„Tak, děti, zítra jedeme k babičce do Třemošnice. Babička už se těší.“
„Počkej, jak to? Měli jsme o víkendu zajít na hřbitov a upravit hroby a ty jsi chtěl vzít děti na výstavu.“
„To zvládneme příští týden. A matce jsem to už slíbil.“
„Ale nám to říkáš na poslední chvíli! Děti se těšily na vernisáž, ještě ji nezažily. Ty si děláš, co chceš. A ještě manipuluješ děti, chováš se jak hajzl. To tam asi bude sousedovic Jaruna, že jo. Ty si nikdy nenecháš ujít setkání se svou první láskou. Kvůli matce bys tuhle hádku neriskoval.“
„Jsi hysterická žárlivá kráva!“
--------------------------------------

Zadání:
Napište o hádce dvou lidí. Jeden je zamilovaný a druhý ne, nebo jeden chce něco, co ten druhý nechce. Cokoli, ale ať to mezi nimi pěkně jiskří!
A/ V první verzi pište dialog jako scénář hry bez uvozovacích vět.
Poté do tohoto úvodního dialogu budete přidávat vrstvy:
B/ Napište verzi s trochu popisnějšími větami. Použijte uvozovací věty, přidejte akci a popis.
C/ Napište verzi s přístupem k myšlenkám postav. Takzvaně jim vidíme do hlav.
Každá verze bude mít pravděpodobně velmi odlišný účinek co do dramatičnosti.


VERZE 2
Přinesl lístky na koncert. „Můžeš jít s Bárou, volal jsem jí, má dneska čas. Děti večer uložím.“
Zatvářila se podezíravě: „Co to, měl jsi dneska domluvený volejbal.“
„Zrušil jsem ho. Ty ses na ten koncert těšila už dlouho.“ Zavolal děti k večeři. „Děti, maminka jde večer na koncert, my tu zůstaneme spolu, a zítra pojedeme všichni k babičce do Třemošnice.“
„Počkej, vždyť jsme měli jiný plány. Kromě úpravy hrobů jste chtěli jít na tu vernisáž. Děti se těší, zahájení výstavy ještě neviděly.“
„No, prostě jsem to matce slíbil, ona už nakoupila na nedělní oběd, tak se pojede a hotovo!“
„Ty kreténe, s tebou není domluva! Určitě tento víkend přijede k sousedům i Jaruna, to si nemůžeš nechat ujít!“ Popadla ze stolu talíř a praštila jím o zem. Pak vzala koště a se slzami v očích střepy zametala.

---------------------------------------


VERZE 3
Seděla potmě v obývacím pokoji. Jak ho to mohlo napadnout? To matce určitě volal. Že by v tom byla vážně Jaruna? Vždycky, když se potkají, předvádí vzornýho tatínka. A i syna – to pečuje matce o zahrádku, že by zryl i osázené záhony, jen aby se s Jarunou potkal. S tchyní se vyjít dá, ale stejně si myslím, že by byla radši, kdyby se synek oženil s tou nánou.
Tak já tady uklízím po večeři, koupím lístky na koncert, a ta káča se nafoukne a sedí v obýváku. Nebylo by mi na volejbalu líp? Co blbne s tou Jarunou, já myslel, že už ji to přešlo. Ta by určitě nevyváděla tak jako ta moje hysterka. S mámou přece vychází. 
Je to kvůli Jaruně, anebo té naší hřbitovní turistice? To je taky, mají dva hroby, tak bych to nějak sjednotil, abychom nemuseli objíždět okolní hřbitovy. Až se to uklidní, navrhnu jí, že to zařídím. Dáme nebožtíky dohromady a bude polovička starostí.