7. dubna 2022

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 4/2022

Z výuky s hercem a režisérem Milanem
Šteindlerem natočil Ondřej Procházka video
Milí přátelé psavci,
učí nás mistři – Ondřej Neff a Milan Šteindler

Na loučeňské literární dílně s námi tři dny pracoval herec a režisér Milan Šteindler. Dotahovali jsme koncepci a poslední povídky do knihy o životě na zámku. V rámci semináře o dramatické stavbě jsme vymýšleli scénky, které jsme si i zahráli
Ukázku z kurzu se spisovatelem
Ondřejem Neffem můžete vidět zde.
Na kurzu s Ondřejem Neffem se všichni zavázali vytvořit na sci-fi téma povídku, kterou pro společnou knihu napsal i Ondřej. Vzniklé příběhy rozebereme na on-line semináři 21. dubna.

Příjemné čtení a krásné jaro přeje
Dana 



S Ondřejem Neffem a Milanem Šteindlerem jsme se domluvili na další spolupráci, 
a tak se máte na co těšit!! 
Scenáristický on-line seminář s Milanem Šteindlerem vypíšeme v květnu.



Další lekce se spisovatelem Ondřejem Neffem 21. 4. 

První setkání s legendou českého sci-fi představovalo smršť skvělých rad, jak psát i jak nepsat. Dozvěděli jsme se, že deklarace a teze jsou častou začátečnickou chybou. „Někdo stále něco vysvětluje, ale to není literatura! Je to zátěž a vata prózy. Teze musí být prezentované na interakci postav a čtenáři to musí dojít. Povídka stojí na postavách. Autor nemá vysvětlovat, ale rozehrát hru postav.“ Příkladem je Markův blog  POSLEDNÍ PINĎOUR. „Jde o skvělý nápad, ale nyní je potřeba přepsat text do příběhu. Zkuste všichni vymyslet povídku do 10 000 znaků, která bude vyprávět o bezpohlavním světě,“ navrhl Ondřej a sám už poslal svůj příspěvek  METAMORFÓZA i s rozborem, jak autor pracuje. „Ideu jsem měl hned, jak mě Dana vyhecovala, abych se do podniku přidal.“ Přidáte se i vy? Příští lekce proběhne ve čtvrtek 21. dubna od 17.30 do 20.30. Pro účastníky dlouhodobých kurzů zdarma, ostatní mohou jednorázovou lekci objednat zde. Pro členy klubu Psaní podle Lustiga, kteří se pravidelně účastní kurzů (byli alespoň 3x), je 50% sleva s uplatněním kódu 798D7G5F.



Ochutnávka ze sci-fi semináře se spisovatelskou legendou Ondřejem Neffem.
Další se bude konat ve čtvrtek 21. dubna. Pro účastníky dlouhodobých kurzů zdarma, ostatní mohou jednorázovou lekci objednat zde.



Kniha o Loučeni
Tajemství zámecké knihovny

Čtyřdenní literární dílna na Loučeni byla opět jedinečná. Vše se točilo kolem knihy o životě na zámku a výuky s Milanem Šteindlerem.
Ve čtvrtek jsme do noci probírali, jak co nejlépe spojit zámecké příběhy, když jednotlivé povídky píší různí autoři. Bouřlivě jsme diskutovali o tom, zda pojítkem bude duch, motýl nebo kočka. A do toho jsme ještě přimotali záhadu tajemné knihovny, kde se objeví sbírka starých zámeckých receptů... 
Natáčení scének - housenky
Když už jsme nevěděli kudy kam, vrátili jsme se na začátek: naše příběhy seřadíme chronologicky a tmelem bude společné téma - Thurn-Taxisové. Není nad jednoduchost.
Od pátku nás tři dny učil scenáristiku Milan Šteindler se svou přítelkyní Lilly. Jejich harmonické působení během kurzu výstižně popsali účastníci. „Milan je skvělý učitel, inspiruje, umí nadchnout a vzbudit zájem. Já být mladá, jdu hned studovat režii na FAMU,“ uvedla Jana Bednářová. „V okamžiku, kdy to vypadá, že už nestíháme myšlenkový tok Milanovy umělecké duše, vysvětlení přidá jeho partnerka Lilly. Ona je taková klidná síla. Jejich láska prosvítila loučeňský pobyt, který tak dostal další rozměr.“


Čtvrtá literární dílna na Loučeni 24.-27. března



Právo 23. března 2022
Letohrad 26. března 
Benefiční koncert pro Ukrajinu 
Jakub Hlaváček burcuje Letohrad

„Naše práce s uprchlíky pokračuje. Zachránili jsme maminky a děti, babičky a dědy, vybrali peníze, burcujeme spoluobčany. Na benefičním koncertě jsme vybrali 109 000 Kč (díky za pomoc s medializací). Peníze už putují na účet Oblastní charity Ústí nad Orlicí a budou použity na začleňování ukrajinských rodin u nás v regionu. Připravujeme cestu do válečné zóny, opět přivezeme svědectví, která budeme na našich webových stránkách HUFR sdílet.“



I u nás bydlí Olga a Anatolij z Makarivu, o který se bojovalo

Ukrajině pomáhá mnoho našich spolužáků
Doprava, ubytování, peníze

Jsem hrdá na to, jak se Češi semkli a neskutečně pomáhají.  
Kamila s Martinem Maškovi přivážejí uprchlíky z hranic. Jitka Langová jim shání vše, co chybí k běžnému životu.
Vozíčkář Wilson poslal Ukrajině všechny peníze našetřené na  dlouhodobý kurz a za to ode mě obdrží voucher na kurz zdarma. Vážím si všech, kteří ubytovali ukrajinské rodiny. 



Největší silou, která dala do pohybu Evropskou unii, byla druhá světová válka. Největší masakr v dějinách Evropy vedl k největšímu mírovému projektu, který udržuje EU v mírové prosperitě již sedmdesát let. Můžeme doufat, že až skončí i tato odporná válka, svět se – skrze to zlo – posune kupředu... 
Tomáš Sedláček




Nataša u Fakulty designu a umění
Co dělají naši lektoři
Nataša přednáší s Danou na univerzitě v Plzni
Šimon učí žáky ZŠ Heřmánek v Praze

Šimon v ZŠ Heřmánek

Dana Emingerová působí na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni už 8. rokem. Vysvětluje studentům komiksu, jak psát příběhy. Letos jí s výukou v letním semestru pomáhá Nataša Richterová. Mladí výtvarníci často ilustrují společné knížky z kurzů. Jako tu chystanou o rodičích a dětech (viz níže). 
Šimon Pravda začal ve druhém pololetí učit Psaní podle Lustiga na pražské Základní škole Heřmánek. Jeho žáky se stali osmáci a deváťáci této školy. „Je skvělý,“ říká paní učitelka Mirka Adámková, která je též účastnicí dlouhodobých kurzů.



Studenti Fakulty designu a umění v Plzni nachystali ilustrace pro naši společnou knihu s pracovním názvem O rodičích a dětech. Koho napadne něco lepšího?

Titulní strana
K. Koblasová

Zakázané království dřeva
N. Potočárová
Slzopády
Š. Mrázková
Míjení
L. Košinová


Tajemství pod Lamberkem
A. Burakova

V matčině lůně 
Z. Smolová
Co je to souložíme
Y. Mamyrova

Kousek blíž dospělosti
J. Schillingová


Nápady na název knihy o rodičích a dětech posílejte na info@danaemingerova.cz.






Klidné Velikonoce!



Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.