25. dubna 2022

Nechte všechno být - napsala Martina Talířová

„V klidu se pohodlně usaďte, prodlužujte svůj dech. Jste teď a tady. Nechte všechno být.“ slyšela Zuzana jakoby z dálky a v hlavě už jí opět bzučel úl povinností a starostí.
„Proč proboha nakonec nezůstala o hodinu déle v práci a nedokončila tu zatracenou prezentaci na zítřejší poradu?“ pomyslela si. 
„Proč?“ nedala jí ta otázka pokoj a nedařilo se jí soustředit na Ditu, cvičitelku jógy. „Přeci, protože musím taky na chvilku vypnout, věnovat se sama sobě, relaxovat. Radí jí to kdekdo, čte to v každém časopise a bliká to na ní ze všech sociálních sítí,“ odpověděla si, ale cítila se ještě hůř, než když sem přišla.
„Ne, měla jsem jít raději z práce rovnou domů,“ pokračovalo její vnitřní já. „Už týden tam na mě čeká žehlení, nemám umytá okna a měla bych taky trávit víc času s dětmi, aby nečuměli pořád do těch mobilů. Mohli jsme si dát společnou večeři a třeba si zahrát Scrabble. Jo, tak jsem to měla udělat.“

„Zuzano, jste tu s námi?“ ptala se potichoučku Dita, která se nad ní naklonila. Trhla sebou a přidala se k ostatním do sekvence několika pozdravů slunci.
Když si dávali pauzu v pozici „dítěte“, prezentace a seznam čekajících věcí byl zpět a do toho se vynořila nepříjemná věta šéfa z rána: „Zuzano, tu prostřední pasáž prezentace doufám do rána předěláte. Takto to bude propadák.“
Ještěže dala Dita pokyn: „zpět do psa“ a hluboký nádech nosem a maximální výdech ústy. Zuzana s vervou vydechla šéfa i nevyžehlené prádlo a dětské mobily. Konečně si připadala chvíli bezstarostně. Dokonce se i na chvilku usmála.
Dokončila hodinu jógy a už s klidnější myslí spěchala k domovu. Po cestě se opět změnila v superženu, koupila pečivo na snídani, objednala pizzu k večeři a vyzvedla v čistírně manželovi košile. „Alespoň ty mám z krku“ zajásala a snažila se myslet pozitivně. 

Konečně dorazila domů.
Sotva zaklapla dveře bytu, bylo jí jasné, že jí dlouho klidná mysl nezůstane. Syn Ondra ječel na svoji mladíš sestru Klárku: „To si teda neměla dělat, těš se!“
Ještě netušila, co se stalo, ale věděla, že Ondřej je opravdu hodně naštvanej. „Copak mu Klárka provedla tentokrát?“ 
Zuzana odhodila tašky a košile, nakoukla do obýváku a bylo jasno. Ondrův mobil se koupal v akváriu a Klárka jako obvykle vysvětlovala, že to bylo omylem. 
„Ach jo.“
Vzpomněla si na dlouhý nádech nosem a prudký výdech ústy a posadila se na zem.
„Kde je táta?“ hlesla.
Ondra hbitě odpověděl: „Táta volal. Prý se ti nemohl dovolat. Zdrží se, jde s kolegy pracovně na pivo, chystají prý nějakou prezentaci na zítra a musí to probrat.“
„Sakra, prezentace!“ blesklo Zuzaně hlavou. „Seru na to, prostřední pasáž bude vymazána,“ usmála se a vztáhla ruce k dětem.
„Pojďte ke mně, vy dva. Pizza tu bude za chvilku,“ držela Klárku v náručí a přitáhla si Ondru více k sobě.
Oba jemně pohladila, zavřela oči a pomyslela si: „Teď a tady. Nechte všechno být…“