3. března 2022

Reklamace brýlí - napsaly Simona Vlčková, Aneta Beranová, Monika Řezáčová a Isabela Šilhová

Opuštěná
Simona Vlčková

Dobrý den, nezlobte se, ale já bych potřebovala pomoct s reklamací brýlí, jestli tedy máte čas, nerada bych vás zdržovala.
Víte, já jsem si na ně včera omylem sedla. Zrovna když jsem do sebe při snídani házela třetí toust a snažila se zapamatovat si latinský názvy všech nervů.
Ještěže to k vám mám tak blízko, bydlím tady za rohem. Smíchov je skvělý, člověk tu má všechno po ruce, viďte.
Promiňte, neměl byste kapesník? Já mám děravou kapsu, tak do ní radši nic nedávám. Nezlobte se, že vám tu dělám takovou scénu, ale víte, se mnou se včera po týdnu rozešel přítel. Že prej jsem při sexu zábavná jako vypnutá televize. Jenže kde jsem se to asi jako měla naučit, když byl můj první? No a oni při tom hráli tu samou písničku jako teď. Seven years, ta je moje oblíbená. Hm, teď už asi nebude.

Zadání:
Vymyslete si postavu, o které musíte vědět všechno. Vaše postava jde reklamovat brýle do optiky. Napište monolog – hovoří jen postava zákazníka (prodavače neslyšíme). Během hovoru musí na sebe během  prozradit:
Co ráno snídala, kde bydlí, co má v kapse, jaká je její nejoblíbenější píseň a kdy měla první či poslední sex. 



Světoběžkyně 
Aneta Beranová

Že jsem měla přijít dřív? Ale vždyť zavíráte až za pět minut. Já nemůžu za to, že už máte uzamčený systém…jela jsem až z China Townu a metro mělo zpoždění. Tak se nezlobte. Vždyť tu reklamaci ještě stihneme zařídit, co, pane. Hmm, pane Joe. 
No tak, prosím, pane Joe. Víte, já jdu dneska večer na koncert Paula McCartneyho a toho musím dobře vidět. Tomu přeci rozumíte…
No, že jo? Že je skvělej? Lepší než celý Beatles. Jsem ho vždy poslouchala při významných chvílích… když jsem slavila narozeniny, když jsme byli na výletech a jeho písničku nechávala jsem si ho zahrát k maturitní pochodu, a jeho písnička Let Me Rol lit hrála, když jsem dostala první pusu. Takže já ho musím ostře vidět a k tomu potřebuji nové brýle, to je snad jasné, ne?
No, to jsem ráda, že se dohodneme. Jste fakt poklad, pane Joe, fakt. Jak já se vám odměním? Počkejte, když já mám v kapse jen lístek na metro a sponky do vlasů, ale zítra, zítra vás přinesu snídani. 
Každý den si vařím ořechovou porrige, tak snad nejste alergický.
Tak moc děkuji a zítra nashle.




Sousedka v důchodu
Isabela Šilhová

Dobrý den, tak jsem tady zas. To sklíčko, jak už jste mi třikrát měnili, zase vypadlo. Ještě, že to sem mám kousek. Bydlet dál než v Drátenický, tak se sem ani nedohrabu, jak mě zase bolí břicho. Je to strašný. Každý den to samý. Už mě to tu na tom světě snad ani nebaví. Dny se vlečou, dcera přijede nejdřív za měsíc, chudák, má toho moc. Ráno vstanu, dám si bílý jogurt, pustím si od Goťáka Lady Carneval a doufám, že mi bude líp než včera. A není. Už třetí den mám zácpu. Bez Fenolaxu se nehnu na krok, už ho ani nevyndávám z kapsy. Jo, vidíte? Mám ho tam. A k tomu ty brýle. Pořád nějaký problém. Brýle nosím, představte si, od 20. Ale tohle se mi ještě nestalo. To jsme se poznali s Františkem, dej mu Pánbu věčnou slávu. Jako dneska vidím naši první společnou noc pod hvězdami. No, naštěstí na vzpomínky brýle nepotřebuji, protože s těmi kšunty od vás bych toho asi moc nevykoukala.




Třicátník Karel Nový 
Monika Řezáčová

Dobrej. Já jsem ňákej Karel Novej. Před tejdnem jsem si u vás kupoval nový brejle. Hele nevydržely ani tejden. Cože? Co jsem s nima jako dělal? No to je trochu trapný. Po skvělý noci s přítelkyní, teda já byl skvělej, jsem v nich usnul. Ráno jsem se vybelhal z postele, uvařil si kafe, dal si cígo a chtěl si k tomu pustit oblíbený Queeny, když mi brejle spadly z nosu rovnou do toho kafe. Upadla jim totiž nožička. Tak jsem hned nased do auta a jedu sem. Víte, jaká je to z Lipový štreka? Joo? Takže mi to opravíte? No nevím, kdy si je budu moct vyzvednout. Počkejte, někde si to napíšu, žvejka, zapalovač, kapesník, tužka! Dáte mi papír? Dík.