21. ledna 2022

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 2/2022

Milí přátelé psavci,
je na co se těšit.

V březnu nás čeká čtvrtá literární dílna na zámku. Novinkou je výuka scenáristiky, dramaturgie, střihu a základů dramatu. Učit nás bude sklepácká legenda Milan Šteidler. Je prý moc zvědavý, proč se zabýváme tvůrčím psaním a jaké žánry nás baví. Na Loučeni též dokončíme příběhy pro knihu o místním šlechtickém rodu. Sbírka povídek zachycuje přelom 19. a 20. století, kdy Thurn-Taxisové začali vyměňovat koně za automobily a kdy přivezli z Anglie jako první v Čechách nový sport - fotbal. 
Už se nemůžu dočkat, až se na Loučeni zase všichni sejdeme.
Dana 



Loučeň pro super-pokročilé

24. - 27. března 2022

3. literární dílna na zámku Loučeň na podzim 2021

Dokončíme knihu o Thurn-Taxisech a vyzkoušíme si psaní scénářů pod vedením režiséra a herce Milana Šteindlera.




Režisér a herec Milan Šteindler nás bude učit
základy dramatu, scenáristiky a dramaturgie.

Milanův loučeňský workshop 
O práci scénáristy a dramatika 

“Budeme potřebovat tužku, papír a mobil s kamerou. Možná si zkusíme natočit i kratičký film, nahrajeme malou rozhlasovou hru. Bylo by proto prima, kdyby si každý připravil téma, které ho zajímá. Můžeme si také říci, jak krást náměty a inspiraci. Skvělý filmový režisér Jim Jarmusch například radí: „Kraďte ze všeho, co srší inspirací nebo probouzí vaši představivost. Hltejte staré filmy, nové filmy, hudbu, knížky, obrazy, fotky, básně, sny, náhodné rozhovory, architekturu, mosty, cedule, stromy, mraky, řeky a jezera, světlo a stíny. Vyberte si ke svým loupežím pouze to, co vám promlouvá přímo do duše. Držte se mé rady a vaše díla i vaše krádeže budou autentické.“ A já dodávám - nemyslete si, že to budu dělat jen tak. Můžu totiž krást vaše nápady i já.“  
Váš Milan Šteindler



Příběhy z Loučeně
Čtvrtá literární dílna na Loučeni
Pouze pro pokročilé a s přípravou

Učastníci musejí mít za sebou dlouhodobý kurz nebo alespoň dva víkendové semináře Psaní podle Lustiga. 
Vy, kdo jedete na Loučeň poprvé, nastudujte si:
- dobu převratných vynálezů přelomu 19. a 20. století, o níž budeme psát.
- hlavní protagonisty a jejich charakteristiky.
Kompletní podklady pro domácí přípravu najdete zde.



Osoby a obsazení:
1. Kníže Alexandr Thurn-Taxis a jeho žena Marie z Hohenlohe
2. Alexandrův syn Erich a jeho žena Gabriela Kinská
3. Nejmladší syn Alessandro přezdívaný Pasha, pozdější vévoda z Castel Duino 
Kompletní podklady najdete zde.



Jabkenická obora za knížete Alexandra
Experimentální safari s exotickou zvěří

Alexandr Thurn-Taxis byl vášnivý lovec a cestovatel. Právě on přivezl do Jabkenické obory exotickou zvěř. Choval tu indické jeleny Axis, muflony, americké bizony a jeleny wapiti, sika japonské, sika Dybowského, klokany či pštrosy. Jako vášnivý rybář založil také na svém panství i mnoho rybníků, kde jako první vysadil nejen pstruha duhového, ale i exotické ptactvo, třeba mandarínské kachničky, japonské husy nebo plameňáky. 



Akciová společnost Laurin & Klement
Erich prvním předsedou představenstva

Laurin & Klement byla od roku 1895 obchodní značka českého výrobce jízdních kol, motocyklů a automobilů. Historie slavného výrobce aut, kterého později koupila Škoda, je úzce spojena se zámkem Loučeň a knížecí rodinou Thurn-Taxis. Když se v roce 1907 změnil závod Laurin & Klement na akciovou společnost, stal se prvním předsedou představenstva na dvě funkční období princ Erich Thurn-Taxis. Byl také prezidentem Automotoklubu Království českého. 



FK Loučeň: Erich sedí v 2. řadě uprostřed s míčem
Loučeň je rodištěm českého fotbalu 
Erich založil náš nejstarší fotbalový klub 

Historie českého fotbalu sahá do roku 1889, kdy princ Erich Thurn-Taxis, který se na studiích v Cambridge seznámil s pravidly kopané, sestavil po návratu na Loučeň zámecké mužstvo. 
Společné tréninky s trojicí princových anglických přátel, komorníkem, zahradníkem a dalšími osmi místními hochy probíhaly v zámeckém parku. První fotbalový zápas s německou Regatou se odehrál 18. dubna 1893 v Praze na Císařské louce. Ačkoliv skončil jasným vítězství Regatty 5:0, je právě toto datum považováno za počátek existence prvního českého fotbalového klubu - FK Loučeň. 



„Ležet na trávě v zámecké zahradě s bosýma nohama a sluníčkem nad hlavou, zaznamenávat si na papír dojmy, představy a fantazie o tom, jak to tu chodilo za Thurn-Taxisů, to je zážitek nad zážitky. Nemůžu si přát víc. 
Katka Hovadíková 



Fandíme Sklepákům
Jedinečná výstava Davida Vávry v Lišově

Architekt a herec legendárního divadla Sklep David Vávra, který hostoval na Loučeni vloni, nás provázel v lišovském Schwarzenberském špitále svou celoživotní výstavou nazvanou Běžet domů.



Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.




Dáreček v podobě slevového kódu platí ještě do konce ledna na všechny vypsané kurzy i při nákupu voucherů pro Vaše blízké.