9. srpna 2021

Obraťte taxíky - napsal Marek Greger

Kdybychom chtěli… Ale my nechceme… Ale přesto, kdybychom chtěli, mohli bychom se dostat až k významu slov, jež s trochou úsměvu odkazují k historii rodu – Thurn Taxis. Jak? Za pomoci homonyma.
Slovo „turn“ v angličtině označuje výraz pro otáčení. Proti tomu slovo Thurn, znějící v podstatě stejně, značí „pouhé“ jméno, přesto, nebo snad právě proto...
Jednoho, již téměř letního večera, zapíjeli Erichovo aristokratičtí spolužáci z Cambridge důležitou událost, pátek. Tenkrát to jako důvod k oslavě bohatě stačilo. Pátek byl totiž klikou od víkendových dveří. Mládí je v každém století stejné. Ať už jste bohatý aristokrat, nebo jen chudý student, páteční večery se od sebe budou lišit jen druhem alkoholu a místem, kde jej studenti budou konzumovat.
Erichovi přátelé otvírali víkendovou bránu ve svém oblíbeném baru na Endell street v Londýně. Šlo o pravidelné alkoholové dýchánky mazající přebytečné mozkové závity. Ani tenhle večer nebyl výjimkou. A stejně jako ty předchozí, končil téměř rituálním objímáním místní záchodové mísy, důležitou bitkou o pravdu a roztrženou košilí s monogramem.
Když se mladí aristokraté rozhodli, že je na čase vyrazit někam dál, vypotáceli se ven z baru. Erich se zahleděl do dívky, která v tu chvíli, ke svému neštěstí, procházela kolem. Po asi pěti krasohledech, které ten večer Erich vypil, se mu dívka jevila býti bohyní. Rozhodl se jí proto následovat, i když jeho krok byl o poznání pomalejší, a především méně jistý. Přesto se mu podařilo pomalu mizet kamarádům z dohledu.
Jack, nejsilnější z nich, si toho všiml a v ten moment svým nejmocnějším hlasem na Ericha zaburácel: „Thurn Taxis!!!“ 
Erich v tu ránu zbystřil a otočil se.
Na rušné ulici však po takovém zvolání došlo k tomu, že se otočil nejen on, ale i pár nedaleko stojících taxíků. Jejich řidiči si za staženými okýnky totiž domnívali, že je mladík vyzývá k tomu, aby se otočili a dojeli pro ně. Všichni, tedy všichni kamarádi, se v ten okamžik začali strašně smát, když viděli, co Jackovo zvolání způsobilo. Došlo jim totiž, že Erichovo jméno zní úplně stejně, jako když voláte na taxík, aby se pro vás otočil.
Stalo se tak tradicí, že když chtěli mladí gentlemani z Cambridge po dalším povedením večírku jet zpátky na kolej, zvolali na ulici jen hlasitě Erichovo jméno.