14. srpna 2021

Splněný americký sen - napsala Lucie Sedláčková

„Podívat se na druhou stranu zeměkoule? Tak leda v televizi a pak až vydělám ten balík peněz,“ říkala jsem si ještě před pár lety.

Vše začalo v květnu 2018, kdy se kamarádka s manželem vrátili z cestování po západě USA, ze kterého byli ohromně nadšeni a snažili se nalákat i nás. Nejprve jsme si říkali, jaké je to bláznovství, ale postupně jsme začali naši možnou cestu po večerech sepisovat na papír. Tito naši skvělí kamarádi si rok předtím dopřáli i snovou dovolenou v Karibiku na záoceánské lodi. Abych to nebyla já, říkám v té době ještě příteli: „A tak, když už poletíme tolik hodin a ta loď je tak levná, co kdybychom letěli nejprve na západ, ten si procestovali, pak si přeletěli do Miami a odtud vypluli lodí po Karibiku?“ To, co se zdálo ještě na jaře jako největší šílenství jsme začali 21. listopadu toho stejného roku realizovat.

Jelikož jsme s manželem oba velcí dobrodruzi, dali jsme si téměř nesplnitelný cíl – za týden procestujeme západ a na každém místě strávíme maximum času. Jíst budeme tedy v mezičase v autě a spát jen nutných pár hodin v low cost zařízeních. Jelikož jsme velmi sehraní a vše jsme si jako správní perfekcionisti dopředu do puntíku nastudovali a připravili, veškeré plány nám opravdu vycházely a do 29. listopadu jsme stihli procestovat rozlehlé Los Angeles, dobrodružný Sequioa National Park, tajuplný Red Rock Canyon, westernové Death Valley, horký Bad Water Basin, neuvěřitelný Zabriskie Point, nádherně zbarvený Red Rock Canyon u Las Vegas a slavné Las Vegas.

V Las Vegas jsme si díky cenové přijatelnosti užili luxusní hotel Hard Rock Café, ze kterého byl můj muž jako muzikant velmi nadšen, došli jsme si po všech těch fastfoodech do Gordon Ramsay Kitchen a obdivovali noční i denní světoznámé město. Ač jsme každý den nachodili přes 20 km a do této doby najeli autem tisíce km, byli jsme v necelé půlce. Po „odpočinkovém“ Las Vegas nás čekalo opět nasednout do auta a přes Fabulous se vydat k přehradě Hoover Dam, nasát atmosféru Grand Canyonu, projet si monumentální Monument Valley a projít dechberoucí jeskyně Antelope Canyon. Ještě tentýž den jsme stihli romantický západ slunce u Horseshoe Band a poté se vydali do chladnějšího podnebí k Bryce Canyonu. Poslední pozoruhodnou zastávkou byl národní park Zion, kde jsme téměř uvízli s prázdnou nádrží a bez možnosti natankovat. Poté už nás čekala zpět cesta do Vegas, užití posledního celého dne na západě a 29. listopadu už jsme letadlem mířili zpět Miami.

Na západ USA jsme letěli jen s jedním menším kufrem a jelikož se tam pohybovaly teploty v rozmezí 50 stupňů, museli jsme mít sbalené sportovní oblečení na všechna roční období. Na plavbu jsme však potřebovali i nóbl šaty, plavky, oblek,.. a tak jsme se hned po příletu do Miami vydali na nákupy a snažili se sehnat vše potřebné. Následující den nás totiž čekalo nalodění a náš první celý den na lodi plný zážitků, kdy jsme objevovali 14 patrovou loď, animační programy, hromadu luxusních restaurací, bazénů, kouzlo divadla,… Byli jsme z toho luxusu za pár korun úplně vedle a mimochodem, konečně jsme jedli i něco jiného nežli levné hamburgery z MC Donaldu.

Naše první zastávka byla na Jamajce, kde jsme se nejprve nechali dopravit na nádhernou pláž. Posledních pár hodin jsme si vyčlenili na obchůzku přístavního města, nákup suvenýrů a nasátí místní energie. Na každém rohu nám samozřejmě strkali do kapes balíčky s Marihuanou. Ani jsme se nenadáli a byl večer – tedy hurá na loď, na super večeři, do divadla, zatančit si a těšit se na další den, kdy budeme stavět na Kajmanských ostrovech. Zde nás čekal velmi malý přístav, tudíž zaoceánská loď zakotvila kus od přístavu a sváželi nás na pobřeží menšími čluny. Na Caymanech jsme navštívili věhlasné pláže, obdivovali delfíny a plavali v bazénku s Caymany – želvičkami. Opět následovalo večerní nalodění, užívání pestrého programu a další den nás čekalo vylodění v Mexiku na ostrově Cozumel. Plán byl jasný – půjčit si skutr a poznat ostrov. Tedy navštívit Májské ruiny, projet si Tequila Tour a samozřejmě nakoupit zásoby Tequily, vykoupat se v Karibiku, nasát místní atmosféru chudšího ostrova a zase hurá zpátky na loď. Při vyplouvání z Mexika nás doprovázela silná bouře, což nebylo vůbec příjemné a kupodivu se loď celkem silně pohupovala. Naštěstí jsme přežili a další den nás díky dlouhému přesunu čekal relax u bazénů a kochání se pohledy na oceán. Poslední, osudná zastávka byla na Bahamách, kde jsme si prošli tamní městečko a přesunuli se loďkou na proslulý Paradise Island. Zde mě můj nynější manžel požádal o ruku a zakončil tak nezapomenutelně naši úžasnou plavbu. Další den odpoledne už jsme se vyloďovali v Miami a plánovali, jak strávíme naše poslední 3 dny v USA.

Dovolenou jsme si užili doposledka. Bydleli jsme na Ocean Drive, projeli si na kolech celou Miami Beach a poté se na ní váleli v plavkách a odpočívali. Vyrazili jsme na výlet do Everglades mezi aligátory, prošli si nejjižnější cíp Ameriky – Key Biscayne a na maximum si tak splnili nás americký sen, který se zdál být zpočátku tak nedosažitelný.