9. července 2021

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 7/2021

Milí přátelé psavci,
dnes je mi 60. 

Osudu starých žen se věnuje mnoho autorů. Proto jsem si pár příkladů posbírala, abych zjistila, že žiju v bezvadné době, kdy se nějakým číslem v občanském průkazu zatím vůbec nemusím zabývat.  

Když se nejslavnější česká stařenka přistěhovala v roce 1825 na Staré Bělidlo, bylo jí skoro o deset let méně než mně. „Z vozu slézá stařenka v bílé plachetce, má bílé vlasy jako sníh, scvrklé ruce. „Ale babičko, vy máte jen tři zuby.“ Děti nemohou pochopit, že by jejich ručičky kdy mohly být tak svraštělé....“ Božena Němcová líčí, jak babička říkávala: „Pámbu by mne starou ženu trestat musel, kdybych se chtěla chytat světa.“ 
Je skvělé žít v časech, kdy i babičky bývají ještě „pohledné holky“, které za jejich touhu po plném životě Pámbu netrestá. 
Dana




   
  


Nejkrásnější interview
Život mi poslal do cesty mnoho úžasných osobností 

Snad je to proto, že jsem jako reportérka (Mladý svět) během sametové revoluce dostala od českého primase kardinálský glejt. (Podobný ve Třech mušketýrech měla od kardinála Richelieu slavná Milady).


Potkala jsem prezidenta Václava Havla, papeže Jana Pavla II., symbol Pražského jara Alexandra Dubčeka, indicko-amerického lékaře Deepaka Chopru, světoznámého horolezce Reinholda Messnera, olympijské vítěze Kateřinu Neumanovou (bežky), Dominika Haška (hokej), horolezce Adama Ondru a Máru Holečka, francouzského herce Pierra Richarda, výtvarníka Jiřího Koláře... Přátelila jsem se se spisovateli Viktorem Fischlem a Arnoštem Lustigem, dodnes je mým velkým kamarádem architekt David Vávra... Ti všichni mě ovlivnili, stejně jako další skvělí lidé - mnohé znáte z našich kurzů i Vy...

Václav Havel 

Alexander Dubček

Deepak Chopra

Reinhold Messner


David Vávra a Arnošt Lustig
Papež Jan Pavel II. 


 


Kateřina Neumanová a Adam Ondra
Viktor Fischl
Dominik Hašek







„Vy ruce starých žen / šustící listy / obracené nedočkavostí svítání
obracené utrpením / obracené modlitbou
vy ruce starých žen/ tak zapomínající / na šíje mužů / na vlasy dětí
vy ruce starých žen / silné jen tak / aby udržely kapesník k setření slzy
aby udržely obrázek v rakvi / aby udržely kříž / až zatlačeny budou oči
vy ruce starých žen.“




Liborovo překvapení 
Řezbářské variace na Františka Halase

Libor Frank je účastník kurzů, píše skvělé bajky i básničky a má dost originální nápady. Třeba si nechal patentovat jednotku radosti frankjoy. Nebo vyřezává ruce z borovice limby, která roste v nejdrsnějším prostředí Alp, a proto má její dřevo jedinečnou sílu. „Kdy mi dáš otisk ruky, abych Ti mohl vyrobit osobní spisovatelskou nabíječku?“ vyzval mě. Děkuju, Libore! Stvořil jsi z ruky „staré ženy“ objekt umění, a to daleko optimističtější, než kolega Halas. Už se denně dobíjím...



„Dana umí nejenom psát, také vás dokáže pro psaní získat. Je nabitá pozitivní energií, na svět se usmívá. Když to s ní zkusíte, nakazí vás. Umí vysvětlit, co v psaní funguje, i to, co dokáže vaše dílo zabít. Je tělem i duší sportovkyně a hraje fair play. Není to rozhodčí věčně s píšťalkou v puse, ale zkušená kapitánka týmu.“ Jiří Chrást, ředitel Akademie ČTK.




Literární skupina Rozmazlení
Oslava v Havlově hospůdce Paroplavba

S autory Dřímajícího hroma jsme slavili na náplavce tam, kde první český prezident sepisoval v roce 1988 Několik vět. Restauraci vybral Yakeen, protože miluje místa s příběhem, které pak rád píše... a ještě lépe čte. Nataša své povídky vtipně a nápaditě staví jako domy, jež denně projektuje v práci. A už o tom jako lektorka i učí. A Bořík? To je muž mnoha tváří - nejen skvělý autor, ale i týmový dotahovač a precizní organizátor, historik... Jsem ráda, že je mám. Můžete se těšit na naše kurzy tvůrčího psaní.



Knihy, které rozšíří váš obzor
Mé bezvadné narozeninové dárky: Shakespearova Anglie 
a kompletní DÍLO Williama Shakespeara 

Martin Hilský, nejvýznamnější český znalec díla Williama Shakespeara velmi zajímavě a čtivě představuje přelomovou dobu, v níž vznikala velká díla alžbětinské literatury.  Děkuji členům tvůrčí skupiny Rozmazlení, kteří mi tento krásný narozeninový dárek s podpisem autora věnovali. Zaujal čestné místo v knihovně hned vedle unikátní publikace DÍLO Williama Shakespeara, obsahující v jednom svazku všechny tragédie, komedie spolu se Sonety, dalšími básněmi a apokryfy, a to vše opět v překladu jediného člověka - již jmenovaného shakespearologa Martina Hilského. 


Shakespearovo DÍLO jsem dostala od svých synků...


„Milá Danuško, jsi životabudič a ani to možná o sobě nevíš. Kdyby Tě poznalo víc lidí, jistě by se spotřeba kávy, pervitinu i kokainu významně snížila. Děkuju, že mi Tě osud postavil do cesty.“ JUDr. Oldřich Voženílek, básník z Rumburka




Dana a Eva v roce 1967
Z rodinné kroniky
Vzpomínka od strýce Zdeňka Harta, též účastníka kurzu Psaní podle Lustiga

Když jsem si namlouval svou budoucí ženu a vztah začínal být vážný (už jsem chodil i do rodiny), Bohunka dostala za úkol vyzvednout v Senohrabech své neteře - holky Emingerovy. Takže jsme pro ně jeli spolu. Dádě a Evě mohlo být asi sedm a pět let. Ve vlaku jsem chtěl na holky udělat dojem, a tak jsem se předváděl, vyprávěl a povídal si s nimi, jen abych je zaujal a ohromil, jako jsem asi před půl rokem zaujal a ohromil jejich tetu. 
Později, když jsme s Bohunkou byli sami, vyzvídal jsem a - jistý si svým výkonem - jsem se jí ptal: „Co říkaly holky? Líbil jsem se?“ 
„No,“ povídá Bohunka, „říkaly, že myslely, že budeš vypadat víc jako Neckář. Že mu budeš víc podobnej... ale prý je s tebou sranda, tak jsi prošel.“ Více zde.



Jsem nomád
Procestovala jsem sama, pracovně či s rodinou asi šedesát zemí
Švýcarsko

Arizona

Grand Canyon

 







Aljaška



Nový Zéland

Mys Dobré naděje
Dubaj
      
Mauritius
Chorvatsko
Azory



Kmenové společenství Ache žilo v paraguayské džungli až do 60. let 20. století. Když se stará žena stala pro ostatní členy skupiny přítěží, některý z mladších mužů se k ní tiše zezadu připlížil a rozštípl jí hlavu sekyrou. „Pobil jsem i své tety... Zabíjení neužitečných stařen bývalo běžné,“ vyprávěl antropologům jeden z příslušníků tohoto nomádského kmene.  Yuval Noah Harari, Sapiens - stručné dějiny lidstva (2018)





Pepa a moje ségra Eva po Olympiádě v Riu (2016)
Ať žijí tetičky!
Můj synovec Josef Dostál

Na rozdíl od  paraguayských nomádů bere po hlavě jen pstruhy, štiky a candáty... Je totiž vášnivý rybář. Ale také jeden z našich nejlepších sportovců. Říká mi láskyplně „tetičko Dadičko“ a jsme domluvení, že o něm napíšu knížku, až vyhraje olympiádu. 
Zatím má vedle šesti kajakářských titulů mistra světa „jen“ olympijské  stříbro a dva bronzy. Proto mu držte palce letos v Japonsku.




Plány do budoucna
Literární pravda musí být pravdivější než pravda

Můj děda se dožil stovky. Vidím to tak nějak podobně... Mohla bych to zvládnout, protože chlapů v naší rodině se rozhodně bát - jako paraguayské nomádky - nemusím. Naopak mám doma na růžích ustláno... což je taková „literární pravda“ na závěr. 






















Sepište vtipnou vzpomínku na setkání s Danou Emingerovou i Vy. Můžete se pocvičit v literárních esencích - veselé, smutné, dojemné, trapné... Tři nejzábavnější „narozeninové“ příběhy odměníme nejen elektronickým Živlem Lustigem, ale i voucherem na kurz.

Lucie Svibová, asistentka 




Starší NEWSLETTERY najdete na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.