27. června 2021

Podvědomí - napsala Libuše Hlaváčková

Výkřik! Leknu se! To jsem já! To je můj hlas, z mého hrdla! Procházím kolem kuchyně a vidím tam sedět samu sebe. ,,Co se děje?“, ptá se mamka.
,,Ale, nic“, odpovím. To, že jsem se lekla sama sebe, jí samozřejmě neřeknu. Proletí mi hlavou, že už toho mám asi dneska dost. Bolí mě hlava, zalezu si do postele a budu si číst nebo si dám rovnou malý polední klid a chvilku si zdřímnu.
Najednou slyším, že na mě mamka mluví . Říká cosi o televizním programu, ale hlavně mluví na mě v kuchyni. To už mi přišlo divný. ,,Mami, co potřebuješ? Já jsem tady v pokoji“
,,Já jsem tě tady viděla sedět na židli, tak jsem šla za tebou“. Pak jí to dojde. ,, Ty bláho, tak jsi tady asi zanechala po sobě silnou auru s hologramem“. Asi jsme byly tenkrát obě unavený a na zvláštní úkaz jsme pozapomněli, dokud se nestalo něco horšího.
Po několika uběhlých letech na mojí maminku dolehlo stáří a ošklivá nemoc. Můžu tu napsat její odborný latinský název, ale nic by vám to asi neřeklo. Zkrátka docházelo k postupnému zesilikonování orgánů. Jednou v noci, když mi volala, že nemůže dýchat, jsem okamžitě nastartovala auto a maminku odvezla do nemocnice. Druhý den jsem se po telefonickém rozhovoru se sestřičkou dozvěděla, že zdravotní stav maminky se zhoršil a bylo nutné zavést plicní ventilaci. 
Na návštěvě v nemocnici mi bylo oznámeno, že můžu očekávat nejhorší. Vyfasovala jsem pytel s jejímy osobnímy věci, že už je zřejmě nebude potřebovat. 
,,Jasně, stačí černý pytel se zipem“, řekla jsem. Jak jsem se dostala domů vůbec netuším, asi jsem jela na osobní automat. 
A večer to přišlo. Ležím, dusím se. Na hrudníku jakoby mi ležel kámen nebo kočka. Ale kočku jsem v té době ještě neměla. Sednu si a zhluboka, tak jak to umí snad jen jogíni, jsem se nadechla. Jako, když jste dlouho pod vodou a pak nad hladinou přijde ten očistný nádech, který zaplní celé plíce. Jako první nádech novorozeněte. To jsem ještě netušila, že to byl i nádech mé maminky. Ráno mi lékař oznámil, že večer maminku odpojily z plicní ventilace, že sama dýchá a stav se lepší.
Co to bylo? Co to je? Vzájemná telepatie? Nepřerušená pupeční šňůra? Každopádně vím, že podvědomí existuje.