23. června 2021

Nevidím košonek – napsal Jiří Wilson Němec

Dobrý den. Jestli jste Optika, tak jsem zde správně. Říkala moja, že mám reklamovat brejle a že potřebujou nový skla. Tak hlavně já je potřebuju, to vím i bez ní. Mám je na dálku. Dvě dioptrie, na pravý jednu a půl. Sloužily dobře. Mám je už od třiceti, tak mají dvacet let. Sedl sem si na ně. Rozbily se a udělaly další škodu. Rozřezaly moje lepší gatě, jsou v háji. A taky já mám pár stehů, sedám jen na jednu půlku. Chodím teď v teplákách. Ale mě tepláky nevadí. I bundu mám stejnou, je ale teplo, tak dneska jenom tričko. Já si myslím, že na starý, navíc rozsedlý, už záruka nejde, ale stará říkala, že… Nejde, chápu.
Slečno, potřebuju nový co nejdřív. Hraju pétanque, víte, s nejlepším kamarádem Lubošem. Každý čtvrtek. Bezva kluk. Ale já, jak se hodí košonek, prasátko, no ta malá kulička, kterou hru začínáme, tak já ji teď bez brýlí nevidím. Kazím nám hru a Luboš je naštvanej, že nevyhráváme.
Když mluvím o kuličkách, tak ani ty moje… taky jsem naštvanej. Naposledy byly ve hře… Jo, že si mě teď změříte. Oči, jo. Otevřít a nemrkat. Ona, jako ta moja, věřila byste tomu? Ona se mnou naposledy, fakt naposledy spala v dubnu, jak začala pandemie. Od té doby nic. Peklo, co? Jenom ten kuličkový pétanque s kamarádem. Ale to není to samé, chápete, že? Že vás to nezajímá? Ale to je život, to by mělo. No jo, no. Co si člověk neudělá sám, to nemá…
Budu rád, když budou nové za týden, tak příští středu? Vidíte, dneska je taky středa. Ve středu mívám na snídani vajíčkovou pomazánku. Dobrou, sám ji dělám. Přinesu vám ochutnat. Na blízko vidím a vidím, že jste pěkná, tak přinesu i koláč. Možná se stavím dřív, bydlím tady kousek, za druhým rohem. Mějte se krásně, modroočko, pá, pá.

Zadání:
Vymyslete si nějakou postavu. Musíte o ní vědět vše. Postava jde reklamovat brýle. Napište monolog – hovoří jen postava zákazníka (prodavače neslyšíme). Během hovoru se musíme dozvědět:
1/Co má na sobě
2/Kolik je jí let
3/Jaký je její nejlepší kamarád (ka)
4/Kdy měla první či poslední sex
5/Co ráno snídal/a
6/Kde bydlí