10. června 2021

Dívka s broskvemi – napsala Anastasia Burakova

Léto, srpen, vedro. Sluneční paprsky mi padají přes skleněné okno na obličej. Kdo jsem? Jsem modelka. Myslíte si, že to není možné? Ha! Už několik dní mě maluje ten mladý pán... Je to zajímavé! Chci to rychle vidět, podívat se, jak vypadám. Ne, ta malá holčička není hlavní postavou na plátně, ani moje sestry. Jsem to já!
Řeknete, že jsem jen obyčejná broskev. No a co? Proč nemůžu být broskev-modelka?!
Ale chápu, moje rodina ve mě taky nevěřila. Sestra říkala, že každá generace má být stejná - rosteme, trhají nás a pak jedí. Podle mě to není život, ale jsou s tím celkem spokojení. Slyšela jsem, že se některé ovoce stává modely a že nás často navštěvuje jeden mladý malíř – rodinný přítel. Já vždycky snila o tom, že pro něho budu pózovat. Jak se na mě bude dívat, malovat mou dužinu, možná dokonce i pecku... Jo, promiňte. To je ale život! Doufám, že moje rodina je na mě pyšná.


Za několik dní…

Znovu jsem se vzbudila dřív než lidé. Začínám hnít. Nechají mě ještě dnes být nebo už ne? Spíš ne. Prý je život broskví krátký - jedí nás v mládí, takže nestíháme uvidět nic kromě své rodiny a lidí, co přijdou k nám domů. Některé broskve cestují - po trhání odjíždí daleko, bůhví kam. Ale nakonec je také někdo sní. Ale já jsem modelka a můj život skončí jinak. Chápala jsem to už od začátku, stále však doufala, že aspoň uvidím ten obraz, své mládí.
Vzbudili se, už jdou. Jsem ráda, že jste mě poslouchali. Sbohem a pamatujte si, že každá věc na obraze má svůj vlastní příběh: Příště se podívejte i na malou a tak šťastnou broskev v rohu plátna.
(na námět obrazu Valentina A. Serova “Dívka s broskvemi“)

Zadání:
Napište text z pohledu obrazu nebo určité postavy z něho.