15. dubna 2021

Veselé historky z rodinných oslav - napsal Jan Vaněk

Na můj svátek 24. června

Zrovna jsme se v posteli s mou přítelkyní ehm - řekněme - náramně dobře bavili, když vtom na dveře mého pokoje někdo zaklepe. Zakryl jsem nás rychle peřinou, nějakým reflexem ze mě vypadlo: "Dále." 
Plácnul jsem se do čela…  Moje sestra s jejím manželem a děckama přijeli na návštěvu 
,,Všechno nejlepší k svátku!” kráčela ke mně s nataženou rukou před sebe, podle jejího úsměvu bylo poznat že vůbec netuší, jak trapná situace se tu právě odehrává. 

Její manžel tušil, proto zůstal opřený ve dveřích. Pod rukou mu v mžiku proběhly dvě malé rozdivočelé ratolesti a skočily na postel a dvouhlasně zapištěly: ,,Jéé strejdaaa”. 
Byl jsem čím dál nešťastnější. Neschopni slova jsme z pod peřiny sledovali, jak se můj pokoj plní gratulanty…
"Eeeeh, běžte prosím pryč…"


Úkol: 
Napište pár řádek, kde vystihnete, co je veselé, smutné, krásné, ošklivé, trapné - učíme se literární cihly. Veselé nás musí rozesmát (žádné "někde byla sranda a to jsme se nasmáli..." - smát se musí čtenář), smutné rozplakat. Zároveň se učíme, co je krásné a co je ošklivé (občas potřebuješ pěkně hnusného hrdinu...), u trapného se musíme stydět s hrdinou.... 


Mamčiny kulatiny

Poklidná oslava 60tin mojí mamky v našem domě na vesnici, naše kuchyň a jídelní stůl překypuje postarším osazenstvem, lidi se mezi sebou baví, atmosféra zdá se být poklidná, avšak lehce strohá, a najednou v konverzačním šumu rozpoznávám, jak se začínají vyprávět vtipy. Hehe, Chvilku jsem tedy jen tiše poslouchal a vyčkával na svou chvíli, čekal až řeknou dostatečné množství špatných vtipů, abych mohl já říct ten svůj. Jakmile strýc Mirek sklidil za svůj vtip o Pepíčkovi jen vlažné, hluboké "heheh", vykřikl jsem:
"A víte jakej je rozdíl mezi kundou a gambrinusem!?"
Všechno ztichlo, koukají na mě.
"Kunda chutná jako chcanky jenom tři vteřiny! Heheh…"
Mamka vytřeštila oči... Otec jen sklopil hlavu, aby se podíval na etiketu piva před sebou… a pak na mě nechápavě upřel pohled, stejně jako ostatní.
Čas náhle zhoustl.