9. března 2021

Van Goghova „Nemoc“ - napsala Elliot Jačků

Vincent Van Gogh: Hvězdná noc
Vklouznu do místnosti, kde se měl ten skvost, podle instrukcí bosse, nacházet. Pf, já jim dám „Fán Chóch“. Docela by mě zajímalo, jak ho mám jako šlohnout, to nebude jen tak. 
Maskovaně se rozhlédnu po okolí, zatímco předstírám zájem o výstavu nizozemského umělce. To jsem si mohl myslet. Všude kamery a každá poctivě střeží tu patlaninu. Prej hvězdná noc – spíš nemoc! Vždyť ten člověk musel být magor. No ne snad?
Zadívám se dlouze na plátno, jež rozměry rozhodně neodpovídá své proslulosti a podle mě i cennosti. 


Ještě, že nejsem odborník já, ale někdo jinej. Tohle bych zkoumat nechtěl. Škoda kusu látky, která přišla nazmar. A co teprve ty barvy! Je tam tolik modrých skvrn. To má být vážně večerní obloha? Byl ten člověk úplně slepej nebo mu chybělo pár dioptrií. Koukám dál a všímám si naivního žlutého měsíčku, připomínajícího téměř školkový výtvor jakéhokoliv průměrně talentovaného caparta.
Proč se všechno tak vlní? Mám pocit, že za chvilku alespoň polovina obrazu odplave. Klidně tam mohl přidat ještě loďku. Ničemu by neuškodil. Hm, tuhle stojí i nějaký ty baráčky a kostel – tuším. Ty už docela ujdou, ale já bych to stejně načmáral lépe. Dejte mi pár miliónů, trošku tempery, lahvinku rumu, patnáct minut k dobru a já vám předvedu zrod nového umělce!

Úkol:
Popište obraz očima malíře, strážce galerie, návštěvníka, dítěte, zloděje, údržbáře, uklízečky...