23. března 2021

Umaštěné strašidlo - napsala Jana Urbanová


Chvíli myslela, že se jí to zdálo. „Ty to neslyšíš? Odkud se ten divnej zvuk bere?“ Škrábání a šramot jako by vycházel ze sporáku. Na chvíli vše přestalo a najednou opět skřípání drápků o plast. Alena popíjela svůj večerní bylinkový čaj v kuchyni a podivné zvuky ji tuhle oblíbenou chvilku před spaním úplně vzaly. „Vezmu baterku a podívám se za kuchyňskou linku. Třeba sem vběhla myš.“ „To nemyslíš vážně, Pavle, jsme ve čtvrtém patře, leda, že by myš měla vypůjčený žebřík.“


Nervózně zapnula notebook začala hledat informaci o myších ve výškách na Googlu. Myš domácí vyleze po hrubé omítce a pnoucí vegetaci bez potíží až do posledního patra panelového domu. Myší invaze v panelovém domě v Kadani. Myš porodila v krabici od bot mláďata. Jak chytit v bytě myš do kbelíku. Tak tohle ale opravdu nechtěla vědět.

„Za linkou nic není, dám si jedno a jdu spát.“

Alena v kuchyni zhasla a tiše čekala na další zvukovou zprávu. Myší se štítila už jako malá a její fantazie začala psát scénář k novému hororu o myší nezvané návštěvě. V hlavě se jí promítají diapozitivy: myš v kastrolu, myš v chlebníku, myš v krabici sušenek pro děti, myš v mikrovlnce, myš v rozkladu. Hnus. Měla po náladě. Po hodině naprostého ticha se rozhodla. Xena princezna bojovnice si nalila sklenku bílého polosladkého vína Sauvignon (pro milovníky vína výběr z hroznů ročník 2017 oblast Morava trať u Hájku) a byla rozhodnutá vetřelce s toxoplazmózou tuto noc vypátrat. Sice neměla rozmyšlený scénář, co nastane, až jej dopadne, ale lovecký pud zvítězil. A pak se do nočního ticha z digestoře ozvalo jemné zapípání.

Odhodlaná ornitoložka zachránkyně rozebrala digestoř do posledního šroubku, ulomila hřídel, která poháněla odvětrání, zničila plastovou mřížku a konečně uviděla ve světle baterky vystrašené oči ptáčete. Bylo cítit po omastku, peříčka mělo obalená nečistotami, ale bylo v pořádku.

Ráno čekalo v kuchyni na děti a manžela překvapení. Sýkorka, ještě trochu pocuchaná, seděla spokojeně v kleci po andulce a užívala si svůj ozdravný pobyt v sanatoriu s plnou penzí.

Pavel nevěřícně kroutil hlavou nad zdemolovanými součástkami. Alena mu mlčky s provinilým úsměvem podala peníze a objala ho.

„Stejně už špatně odsávala, byla hlučná a stará. Viď, že nám seženeš novou.“