9. února 2021

Tajemné koule - napsala Dana Emingerová

V dětství mě často pronásledovaly noční můry, že se na mě valí obrovské plastelínové koule. Nevěděla jsem, kam uskočit, a když bylo nejhůř, probudila jsem se. Ty koule z dětských snů jsem našla u protinožců na Novém Zélandu. Nebyly sice z plastelíny, ale jinak vypadaly úplně stejně...

Moeraki Boulders jsou obrovské kulaté balvany poblíž novozélandské rybářské vesnice Moeraki. Měří až tři metry v průměru a připomínají vyduté želví krunýře. 


Maorská legenda vypráví, že Moeraki Boulders byly původně koše na jídlo převážené na kánoi, jež se potopila u pobřeží Jižního ostrova Nového Zélandu. Obrovské koše se pak na pláži Koekohe proměnily v desítky obrovských hladkých kulatých balvanů.
Vědecké vysvětlení jejich vzniku je však ještě podivnější. Dokonale oblé kameny, které trčí z písku, vznikly na dně oceánu z dávných mořských sedimentů v dobách paleocénu přibližně před 60 miliony let. V hlubším moři se kolem živočišných zbytků se často vysrážel uhličitan vápenatý do podoby vápnitých „kuliček“ vzniklých chemickou reakcí v bahně na mořském, kterou vyvolala změna kyselosti prostředí při rozkladu měkkých tkání uhynulých živočichů. Do finální podoby je pak opracovala příroda postupným nabalováním kalciových solí kolem pevného jádra, které tvořila fosilie. Neúprosné bušení vln v průběhu tisíciletí pak postupně nahlodalo měkčí vrstvy hornin okolo a odkrylo tyto zhutnělé kamenné koule.


Aljaška - ostrov Kodiak
Podobné kameny se nacházejí i na jiných místech na světě, viděla jsem je i na pobřeží ostrova Kodiak na Aljašce. 
Ty na pláži Koekohe jsou zajímavé především tím, že se jich na jednom místě vyskytuje tolik pohromadě... 
Postupně se rozpadají. Některé balvany jsou už rozlomené, hornina zvětralá a porostlá mechem. 

A víte proč? Já vím své... ona tajemná fosílie uprostřed je moje dětská noční můra, která už mě dávno nemoří.


Nový Zéland


 

Aljaška, Kodiak