1. července 2020

První dojmy z Thajska – napsala Michaela Sirovátková

Cesta k hotelu je ještě dlouhá. Ulice jsou nepřehledné a práva chodce tu prakticky neexistují.  Přecházení na druhou stranu mi připadá jako boj o holý život. Aby ne!
Patong je jedno z nejrušnějších letovisek na thajském ostrově Phuket. Pomalu se odhodlávám a se strachem vstupuji pravou nohou vstříc jistému zranění. Nepovedlo se… Uskakuji před rychle projíždějící motorkou. To bylo těsné!

První den a já určitě skončím přejetá v nemocnici. Jak to jen udělám?  Místní se bezhlavě vrhají do dopravního chaosu, jako by se nechumelilo. Bez jediného zaváhání či náznaku nejistoty. Nějak to přeci musí jít! Problém jistě spočívá v mojí taktice. Motorky všech velikostí, druhů i barev nezastavitelně proudí všemi směry. Doufám, že Thajci jsou lepší řidiči než elektrikáři. Nad silnicí se tyčí sloupy s elektrickým vedením, spleteným jak nekvalitní přívěsek na klíče. 
Musím se soustředit. Doma v Čechách tak banální činnost, jako je přecházení, se v Asii stává neproveditelnou. Jako bych se v pátek odpoledne vrhala do D1. Čeká mne ještě pár neúspěšných pokusů.
A pak přichází řešení. Musím splynout do hloučku místních, kteří se toho nebojí!