19. března 2020

Svatba a co dál, jak vydržet? - napsal Zdeněk Hart

Napsat pár bodů, rad novomanželům, aby jejich manželství vydrželo až do smrti, nebo dokonce napsat desatero pro tento nově vznikající manželský stav je téměř nemožné.
A při tom velice zodpovědné! Napíšete špatně jeden bodík, manželství nevydrží a hned tu máte reklamaci. Jak říkám zodpovědný úkol.
Kdyby to bylo tak jednoduché jako s výběrem dobrého jídla, jó, to by se to radilo.
Chcete-li si pochutnat na dobrém jídle, třeba na bifteku, není nic jednoduššího, než se zeptat řezníka, kde se ta kráva pásla, co žrala a v jakém chlívě vyrůstala. A takto jednoduše si můžete vybrat ten nejlepší, nejšťavnatější kousek.
Ovšem chcete-li si vybrat tu pravou ženu na celý život, to už tak snadné není a při tom je to mnohem a mnohem důležitější, nejdůležitější v životě:



Za prvé – základ
Musíte začít od základů. Důležité je najít a usadit pevný základní kámen, aby bylo na čem stavět. Jakmile ho najdete a postavíte, základní kámen celého lidstva, musí vám stát celý život. Bez toho se neobejdete.

Za druhé – řeč těla a posunků
I když mluvíte třeba pěti cizími jazyky, musíte se naučit tomu nejtěžšímu, jazyku vaší ženy. Každá žena má svůj jazyk, který se dá velmi těžko naučit, protože k němu nelze koupit žádné knihy, příručky, slovníky, CD a dokonce někdy používá pouze řeč těla a posunků. O to je to všechno složitější, těžší.
Např. V předsíni stojí vysavač. Manželka škrábe brambory. Vy jdete kolem a nic neříkáte.
„Tebe to ani nenapadne, že bys mohl ten vysavač uklidit, když vidíš, že dělám oběd?“
No, nenapadne, vás to, protože neumíte číst její řeč těla, její posunky.
A nebo: „Pod tím stolem je takových drobků?!“ a zase nic. V překladu to znamená: „Nemůžeš to aspoň vyluxovat, když vidíš, že mám práci?“
Učit se, učit se, učit se, jak říkal Lenin.

Za třetí – umění nákupu
Manželka volá. „Až půjdeš nakoupit tak kup…“
Okamžitě běžte pro papír a tužku, i kdyby to měly být pouze dvě věci. Napište seznam a silně ho podtrhněte tak, aby to viděla manželka. Nejlepší by bylo, kdyby ten seznam podepsala, ale to by mohlo být později bráno jako vydírání. Stačí podtrhnout poslední položku.
Až se vrátíte z nákupu, tak vyložte nakoupené věci na stůl a zkontrolujte podle seznamu.
„A kde máš máslo?“ ozve se znenadání.
„Ale to si neříkala, podívej se?!“a ukážete jí prstem na seznam, ale v zájmu harmonie v rodině je to lepší vzít na sebe a vyslechnout si větu: „Kdo ví, co posloucháš, když ti něco říkám.“

Za čtvrté - logika
Můžete spočítat rychlost světla nebo předpovědět zemětřesení, předpovědět, kdy dopadne raketa na měsíc, kdy větrná bouře zasáhne naši zemi, ale myšlení ženy? Manželky? To nejde! Nelze! To nemůžete předpovědět.
A předpokládat, že to bude tak a tak, to taky není možné. Nemůžete počítat s ničím. Co se zdálo včera tak jednoduché, dnes neplatí. Vysvětlení a logika tady neexistuje. I když si budete myslet, že svojí ženu znáte jako svoje boty, nevíte nic, co jí v daný okamžik může napadnout a co platí a co je minulost.

A i přes to za prvé, za druhé, za třetí a za čtvrté je to krásné žít s ženou, držet jí za ruku a šeptat jí tajnosti. Nenechte se odradit nějakýma řečma o nákupu, logice a uklízení. Ženu musíte milovat takovou, jaká je, a ona bude zase milovat vás, takový jaký jste vy. Tedy krásný, chytrý, milý, šikovný. A možná budete v jejích očích jako ten nejkrásnější, nejmilejší, nejšikovnější řezník na světě, který o vás ví všechno, tak jako ví všechno o svém bifteku.