13. února 2020

Stará škola – napsala Petra Caltová

Říká se, že nejhorší je získat místo v koupelně. Ble… To se mně nemůže stát, já mám teplé místečko v kuchyni. Lepší to snad ani být nemůže. U Nováků bydlím už léta, pamatuju se, když jsme se seznámili. To byly časy. Špunti ještě chodili do školy a já voněl novotou. Měl jsem celej byt pod kontrolou. Tedy kromě toho chudáka v koupelně, ale to je spíš takový můj malý pomocník. Není z nejbystřejších, ale špatnej kluk to není.
Tenkrát jsem neměl skoro nikdy hlad. Pořád mi nosili dobroty.
Já jedl, co mi dali – od starých novin, přes zbytky zeleniny z kuchyně až po prázdnou lahev od piva. Teď už sice nejsem nejmladší, ale pořád jsem ve formě, to vám povím. Mám plno zkušeností a rodina je se mnou spokojená. Proto vážně nechápu, proč přivedli ty tři mlaďochy. Vždyť já si svoji práci zastanu!
Dnes je to přesně týden. Postavili je vedle mě a ti floutci ani nepozdravili. Stojí si tu, lesknou se čistotou a mlčí. A já mám kvůli nim hlad. Už to nejsou hody rozmanité stravy, teď už dostávám jen sem tam něco. Zato oni jsou hrozně vybíraví, jen tak něco nesezobnou. Žluťák plasty, Zelená sklo a Modrej papír.
Takže ty barevný už dneska vážně zaměstnaj všude?! Neberte mě špatně, ale pořádnej odpadkovej koš má bejt černej. Osobně proti těm ostatním nic nemám, ale vždyť všichni víme, že oni to nemůžou dělat dobře. Pro tyhle menšiny existují přeci patřičnější pracovní pozice…