12. října 2019

Digitální nomádství - napsal Tomáše Kučera

Foto: Tomáš Kučera
Jupí, zase září! Pro mě bývá podzim každoroční období stresu a shonu, protože je konec léta, prázdnin, přibývá práce, děti jdou do školy, den i čas se zkracuje rychleji a rychleji. 
Letos to musím udělat jinak – pojedu se někam „vyklidnit“, a tak odjíždím do Maroka.
Je pondělí, snídám sám v bytě mého Marockého kamaráda, otevírám počítač, vidím facebookovou výzvu a rozhodnu se odepsat.

„Ahoj Deniso a další cestovní nomádi, zdraví vás všechny Tomáš - obyčejný kluk z vesnice, ale nyní skrytý v jedné marocké.“ 
Jsem rád, že jsem byl přijat do této facebook skupiny a velké díky, ba přímo SLÁVA, že při tomto pondělí přišla výzva, abych se představil a mohl o sobě něco napsat, což mě donutilo k malému zamyšlení. Na úvod musím přiznat, že jsem nestihl prostudovat veškeré informace, videa, podcasty, které by mě nyní mohli zajímat a inspirovat.
Nejdříve jsem chtěl poslat jen svůj odkaz na web, ale při hlubším zamyšlení mě napadla jedna "moje wow" myšlenka, kterou musím dnes sdílet a budu rád, pokud pomůže i někomu dalšímu.
Narazil jsem na jedno vaše video, kde jsem si uvědomil, že jsem jeden z těch, který více hledají a zkoumají, proč a co bych mohl udělat lépe. Nebo jak se ještě v něčem zlepšit, atd. - než abych se pustil do "své" vlastní práce (myslím tím, kterou mám a potřebuji udělat).
A tu práci, na kterou nyní nestačím nebo neumím dostatečně dobře, přenechal jiným nebo odložil, až přijde vhodná doba.
Foto: Tomáš Kučera
Na základě nejen vašeho videa jsem udělal rychlé rozhodnutí a odjel sám na týden do Maroka. Někdo si může říct, že „jen“ na týden! Je to moc či málo?
Pro mě je to nyní hodně, protože moje motivace byla vlastně nutnost: trochu si odpočinout, shodit ze sebe stres z posledních měsíců, který jsem si dělal tak trochu sám na sebe a hlavně utřídit myšlenky, čemu bych se mohl v nejbližší budoucnosti prvořadě věnovat.
Tak jsem právě v Maroku hlavně za windsurfingem, v malé vesničce, kde nic moc kromě oceánu není – taková díra po granátu s velkou vodou – tedy oceán, vlny a vítr, který je moje velká vášeň a mentální odpočinek k tomu.

A kde je tedy moje aktuální „wow“ myšlenka? Hodně lidí má své vlastní tzv. „wow“, ale já teď a tady sdílím toto: v životě je třeba mít nějaký koníček – chcete-li odpočinek nebo já tomu říkám "mentální relax", aby člověk měl odpočinek, kompenzaci práce, běžných starostí a věcí, které jej tíží a přišel na jiné myšlenky. U mě osobně je tohle všechno i touha a cíl, PROČ chci podnikat a dělat si věci po svém.
O naší práci se nyní rozepisovat nebudu a místo toho na závěr vložím odkaz na svůj web, kde můžete najít základní informace.
Závěrem musím říct, že vše se dá opravdu zvládnout, jen musí být chuť a cíl, chcete-li motivace.
Jo a pro ty, co by chtěli mít "výmluvu" nebo „námitku“: “to se mu to jezdí, když je sám“, tak dodávám: „Já mám také rodinu, báječnou ženu, dva super kluky a jejich psí ségru, hypotéku, firmu, kancelář, leasing na auto a nemoce se nám také úplně nevyhýbají.