4. června 2019

Jak jsem potkal jógu - napsal Petr Voplatek

Ani nevím, co mě to napadlo. Asi jsem si řekl, že jsem už ve věku, kdy se člověk musí o sebe a své tělo začít starat. Tak jsem sám odletěl do jižní Indie a byl jsem dva týdny v lázních. V ajurvédských lázních.
Vlastně jsem moc nevěděl, co od toho můžu očekávat.
Ubytování v Kerale bylo nádherné, skvělá kuchyně, moře, klid. Půvabné místo, kde jsem měl každý den stejný program – snídaně, procedury, oběd, koupání v bazénu a v moři, pak jóga a večeře. Ano, slyšíte dobře… JÓGA.
Každý den jsem chodil na jógu. Já, který jógu vždy považoval za takové cvičení pro dámy a nikdy mě nenapadlo, že bych něco takového měl absolvovat.
Ale když mi to tady předepsali, tak jsem to zkusil.
Strašná deziluze: celý život aktivně sportuju, abych ve svých skoro padesáti zjistil, že se pořádně ani neohnu. Hrůza. Ale taky nejpozitivnější překvapení: po pár dnech mě to začalo bavit a dokonce jsem se na odpolední cvičení těšil! A hlavně jsem zjistil, že mi to dělá moc dobře na záda.
Po týdnu jsem se už neprobouzel s tím, že mě bolí v kříži a nemůžu se ani narovnat.
Nemyslím si, že bych teď v Čechách začal chodit na jógu. Ale hodně jsem na ni změnil názor a několik cviků zařadil do svého ranního protažení. A věřím, že se s jógou ještě někdy potkám. Třeba zase v Indii. Asi si to po čase zopakuji; jen jestli tam bude ještě ta hezká lektorka.