3. června 2019

Háček aneb začátek cestopisu

James Bond v Siamu
Souboj dobra se zlem. I v exotickém Thajsku se na kouzelných homolích ostrovů pod rozpáleným sluncem odehrává nekonečný souboj dobra se zlem, ať už je to souboj Jamese Bonda s filmovým padouchem Scaramangem ve filmu Muž se zlatou pistolí nebo souboj Matky přírody s přívalem zážitkuchvitých turistů, které Bondovka do tohoto zemského rájem přilákala.
Jan Otto Pípla


Setkání s indickým podsvětím
Odjíždíme. Loučíme se s vrcholky Himaláje, s Indií barevnou, krásnou i špinavou. S půvabem žen v sárí i žebráky. Všichni vám zde nadbíhají, jste jedinečným zdrojem příjmu, ale občas šlápnete vedle. To, když se setkáte s místní mafií.
Helena Procházková


Najmystickejšia hora
„Na počiatku stvorenia sveta bola hora Méru – stred zeme, os vesmíru, spájajúca zem s nebom, sídlo bohov, sediaca uprostred okolitých hôr ako v lotosovom kvete a dotýkajúca sa neba. Pod jej štyrmi stenami zo zlata, kryštálu, rubínu a lapisu lazuli, pramenia štyri veľké rieky dávajúce život krajine, ktorou pretekajú.“
Hora z tohto hinduistického eposu existuje! Stojím práve pred ňou. Jej majestát ma dostáva na kolená. Doslova. V silnom horskom slnku kľačím a mlčím spolu s kamennými mužíkmi vedľa mňa. Gang Rimpoče – Velectený snežný klenot – tak znie jej meno v tibetštine. So svojim bielym závojom osamotene vyčnieva nad okolité hnedasté hory a žlté planiny. Každá stena jej pyramídy smeruje k jednej zo svetových strán. Južnú tvár hory zdobí odzhora dolu jedna ryha a kolmo na ňu zprava doľava druhá. Kríž. Swastika.
Tá hora nesie znamenie bohov.
Zuzana Odleváková


Nekonečno
„Kam se sakra poděl ten velký vůz?“
Hledám, ale nenacházím. Souhvězdí, které je obvykle dominantou celého nočního nebe, se najednou ztrácí mezi miliony dalších hvězd. Dívám se na tu klidně zářící krásu nad sebou a zdá se mi, jako by někdo všechny hvězdy vzal a desetkrát je na obloze zkopíroval.
Eva Hrubanová