15. března 2019

Ve vlaku - napsaly Ivana Čuříková a Milada Trojanová

Krajina za okénkem jedoucího vlaku ubíhá, v kupé je ticho. Starší paní sedící v koutě je zahloubána do bulvárního plátku, naproti ní sedí teenager, znuděně se dívá do mobilu a palcem na něm nepřestává vyťukávat zprávy. Společnost těm dvěma u okna dělá mladá matka s dítětem na klíně.
Ticho prořízne ostrý pláč probuzené holčičky. Starší paní se podívá úkosem a výrostek otráveně vzhlédne a protočí oči. Maminka začne holčičku utěšovat, ale dítě si nedá říct a vříská dál. Po nějaké době vlak vjíždí do stanice a matka s omluvou opustí kupé. Zbylí cestující se za ní s úlevou podívají.
Posléze se jejich pohledy střetnou. ,,Fracek uřvaná, eště že vypadli.‘‘
Babka souhlasně pokývne hlavou a vrátí se k drbům.
,,Omg, tyhle děcka sou za trest, fakt,‘‘ pronese moudře mladík a ponoří se zpět do sociálních sítí.
,,Ty nemáš sourozence?‘‘
Mladý pohrdavě vzhlédne: ,,Co je vám po tom?‘‘
,,Vcelku nic. Ale ty jsi přece taky byl malý uřvaný mimino. Maminka tě konejšila a taky si otravoval ostatní. A taky budeš jednou rodič a budeš mít děti a ty taky budou uřvaný. A přesto je budeš je mít rád. Jen počkej…"
Mladej ji propíchne očima a pomyslí si: ,,Vrať se do hrobu, babo, a vem si ty moudra s sebou.‘‘
Paní nevyřčené pochopí a ostře zareaguje: ,,Tak to tedy ne, mladý muži! Vás neučili slušnosti a úctě ke starším?"
Odpovědí jí byl pohrdavý pohled mladíka, který svou pozornost opět věnoval svému mobilu s rozhodnutím, že to bábě nandá statusem na sociální síti.



Zadání: Vymyslete si tři postavy rozdílného charakteru, které spolu jedou ve vlakovém kupé. Jedna z nich vystoupí a zbylé dvě ji v dialogu komentují.