18. října 2018

O volovi a tupém davu - napsal Miroslav Tichý

Byla jednou jedna malebná vesnička v horách. Nacházela se v krásném údolí mezi loukami, táhnoucími se od potůčku až k vrcholkům,  kde byla stále zima.  Na konci té vesničky žil starý muž a v malém kravínu za svým domkem si choval pár kusů dobytka.
Jeden býk a jeho harém v podobě asi 10 krav,  tu žili spokojeným životem.  Až na toho vola. Tažného a věčně nespokojeného. 

"Hele poslouchejte mě, slyšeli jste o tomhle a viděli jste tamto?" otravoval ten vůl vzduch každý den. Už ho nebavilo tahat vůz sem a tam a tak neustále prudil a nedal pokoj.
Krávy ho ze začátku moc nevnímaly, stačilo jim lehnout si na louku do stínu pod strom a celý den přežvykovat.  ,,Ať dá ten vůl pokoj´´, říkali si sborově. 
Jenže ten vůl ne a ne a tak jim jednou večer zase vypráví. 
"Přijelo auto a z něho,  vystoupil hezký mladík,  fakt, na vlastní oči jsem to viděl."
"Bavili se stařečkem o nějakém výletu….prý už brzy pojedeme."  
Krávám to začne vrtat hlavou.
"Výlet, výlet,  to zní zajímavě.  A vůbec, proč bysme nemohli jet na výlet ? Furt tu jenom ležíme na louce a přežvykujeme trávu. Ten vůl má nakonec docela bezva nápady,"říká nejstarší kráva a všechny souhlasně přikyvují. 
Jenom býkovi se to nějak nezdá. "Holky, proč byste někam jezdili, když je tady tak krásně a tráva je tak šťavnatá.  Co Vám tu chybí?"
Ale krávy ho div neuštěkaly: "Mlč, a nech nás, Ty jsi tak přízemní, nikdy se nikam nepodíváš," tak moc se jim ten vůl s tím jeho výletem dostal mezi rohy.   
Po pár dnech, kdy se nic nedělo opravdu přijelo auto… a ne jedno, ale rovnou dvě.  A krávy už se hrnou na korbu toho krásně zeleného, v očích vzrušení z výletu.
"Tak jedeme, už je to tady, já se tak těším," bučí jedna přes druhou.  A už jsou tam všechny do jedné, i s tím starým volem.                   
Býk, přežvykujíc tu lahodnou trávu, to z nedaleké louky v údivu pozoruje.  Motor startuje a auto směr jatka se dává do pohybu.  
Z druhého auta současně vychází 10 krásných jalovic a míří směrem, k býkovi. V očích se mu zableskne, spokojeně zabučí.  Tuší, že mu nastává zatraceně dobré období. 

Poučení: Poslouchat kdejakého vola se mnohdy nevyplácí.