13. září 2018

Toaletní sen - napsala Helena Palivcová

Zase ten sen. Už rok se mi zdává velmi p
obdobný sen o tom, jak hledám toaletu. Pokaždé jinde, ale stejně naléhavě a za velmi podobných okolností.Jsem v prostředí které neznám, cizí místa,domy,lidé... pokaždé je to pro mě stejně frustrující. Kýžený objekt najdu,ale...vždycky je tam ale! Nenabízí mnoho soukromí a já si zase říkám, proboha, vždyť je sem vidět! Buď jsou dveře tak nízké, že se za ně sotva schovám nebo tam nejsou vůbec.

Nutno podotknout, že to není vždy komfort splachovací toalety, ale jen obyčejná KADIBUDKA. Z mého rozjímání o snu mě vyruší zvonění telefonu.
"Ahoj, jak se máš?” Ozve se hlas mého přítele.Známe se zatím jen málo a krátce, ale už vím,že,právě dostavěl dům a teď pracuje na jeho dokončení.
"Dobře a ty?”
"Obkládám zrovna koupelnu a záchod,ale ten ještě není funkční a tak zatím slouží jen ta venkovní kadibudka,co je tu od doby,kde na místo domu stála chata. Budu muset nejdřív udělat čističku. Není tu přípojka na kanalizaci.”
Směju se.,,To znám moc dobře,kadibudka provázela celé moje dětství, ačkoliv si moji spolužáci ze školy už užívali luxusu vydlaždičovaných koupelen a toalet, JÁ NE!
Voláme si s Pavlem čím dál víc a sdělujeme si svoje minulé i současné zážitky s očekáváním, jaké budou ty společné.
Až nastal den D, kdy jsem se celá rozechvělá,nervózní se srdcem v krku vydávám k němu prvně na návštěvu. Cesta trvá něco přes hodinu a mě neodbytně napadá stejná myšlenka.Chce se mi čůrat. Konečně se přede mnou objeví jeho dům se zahradou.
Přivítáme se a já se chtě nechtě musím zeptat, kudy a kam?
"No jo,musíš zkrátka zatím vzít zavděk tím co je,” odpoví s šibalským úsměvem a gestem ruky naznačí směr,kterým se mám vydat.
Já nechtěla věřit vlastním očím. Za domem v koutě zelené zahrady stojí právě taková kadibudka jako z mého snu. S prosklenými dveřmi s čirým sklem.
"To snad není možný,” říkám nahlas…
"Co? Stalo se něco?”
"Ale ne,” odpovím se smíchem. "Musím ti něco říct.”
Usadíme se pak pohodlně do trávy na zahradě a já Pavlovi vyprávím ty svoje vizionářské sny o hledání a nalezení. "No vidíš, to je přece znamení!”
"Joo,našla jsem to ve snáři. ZÁCHOD VE SNU VIDĚTI, ŠTĚSTÍ NALÉZTI.”
Smích se nám prodral do tváří a naše nervozita z prvního setkání byla rázem ta tam.
Tenhle toaletní sen se mi už od té doby nezdál. Prostě jsem našla co jsem hledala.