7. září 2018

Obchod s ovocem a zeleninou očima ochránce přírody - napsal Matyáš Staněk

Ten obchod je na konci ulice, kde bydlím. Na první pohled vypadá jako obyčejný obchod. Má malou výlohu, na které uvnitř sedí hejno much, které se při bližším pohledu neustále olizují. 
Uvnitř se na velmi malém prostoru tísní desítky různých druhů ovoce a zeleniny. Na některých místech dokonce některé druhy zeleniny přesahují do prostoru  malého ovoce, které z nedostatku životního prostoru umírá o něco rychleji. 
Oddělení rajčat vypadá ještě poměrně dobře. Rajčata se drží na stonku a mají tak alespoň upomínku doby, kdy byla ještě malá a prožívala bezstarostné mládí. V sekci ovoce jsou na tom nejlépe banány, které pomalu dožívají v trsech a choulí se k sobě. Když je chce některý zákazník od sebe odtrhnout, zatnou celé svě tělo, a doufají, že to ovocechtivý člověk vzdá a sáhne po hnědnoucím osamecném kousku v rohu krabice. 
Avšak v případě všech ostatních druhů je situace podstatně horší. Životní podmínky avokáda jsou otřesné, lidský hyenismus nezná mezí, zelinář co chvíli avokáda prohrabává a pomalu sleduje, které kusy pomalu umírají a hnědnou, a ty změkčilé pokládá na vymezené místo.  Celý prostor je nasáklý umírajícími plody, ve vzduchu poletují mouchy a jako supi si vyhlížejí své oběti, které již nejsou s to vydržet nelidské podmínky a začínají zahnívat. 
Když už se plod dožije konce svého pobytu v tomto hrůzném prostoru, přichází zelinář a nacpe jej do plastového sáčku, který zavře na uzel, což bývá většinou poslední kapkou pro zubožený živý kousek. A pokud i tento akt vraždy přežije, nakonec ho stejně sežere necitlivý vegetarián.